september 15

Mange gode grunner til å rydde om høsten

Mange meter rundballeplast hadde surret seg rundt trærne etter å ha blitt tatt av flommen. Foto via Hold Norge Rent.

Rydde på høsten

Bakken er fortsatt fri for snø og fuglene har forlatt redene. Det er optimale forhold for ryddeaksjoner i norsk natur. For fjerde år på rad inviterer Hold Norge Rent til høstdugnad opplyser organisasjonen i en melding.

  • Høsttur, ryddehansker, ullgenser og termos er for meg ord som hører sammen, men det er også faglige grunner til å rydde om høsten, sier Fanny Pindsle, ryddegeneral i Hold Norge Rent.
  • Søppel som blir liggende over vinteren er ofte vanskeligere å rydde når våren kommer, og når vi rydder om høsten risikerer vi ikke å forstyrre hekkende fugl, fortsetter Pindsle.

Begynner i Trondheim står for tur 16. september

Åpningen av Hold høsten ren er i år lagt til Trondheim.

Uka markerer også Hold Norge Rents 50-årsjubileum, da navnet først ble benyttet i forbindelse med en høstryddeaksjon i regi av Norges Vel i 1969.

Ryddeaksjon med global effekt 21. september

Den internasjonale strandyddedagen faller også under Hold høsten ren. Lørdag 21. september er det ryddeaksjoner i over hundre land koordinert av Ocean Conservancy.

Hold Norge Rent, Oslofjordens Friluftsråd og Empower markerer dagen ved å rydde en strand i Drammensfjorden.

  • For hver kilo som ryddes under denne aksjonen, tjener vi en dollar i kryptovaluta, som vi kan velge å donere til å finansiere opprydding i andre deler av verden, forteller Pindsle.

Rydding i søndagstempo 22. september

Alle som vil kombinere søndagsturen med en ryddeaksjon, oppfordres til å markere 22. september i kalenderen.

Denne søndagen stiller TINE med plukkeutstyr og turforslag over hele Norge, og foreløpig er det over 40 turer å velge mellom.