september 25

Høstferie på Norges hovedflyplass. Noen tips..

Mange reiser til og fra Oslo lufthavn i forbindelse med høstferien, og vi har flere dager med over 100 000 reisende i uke 39 og 40. Oslo lufthavn har laget en guide med anbefalinger til passasjerer slik at de kan starte ferien uten stress og med lave skuldre.

  • De travleste dagene er fredag og søndag i høstferieukene. Vår anbefaling til alle reisende er å beregne litt ekstra tid i de ukene hvor høstferien avvikles, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud.

Sikkerhetskontrollen

Det er mye tid å spare i sikkerhetskontrollen hvis man ikke har med seg væske over 100 ml. Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske. Medisiner og barnemat er tillatt. Skarpe gjenstander er forbudt å ta med om bord. Husk også at alt av metall skal fjernes fra kroppen og at PC, nettbrett, og fotoutstyr skal ut av bagen ved passering. Mobiltelefon skal pakkes i håndbagasje eller ytterklær, mens brillene skal beholdes på. Hvis du er glad i å strikke kan det være greit å vite at strikkepinner er tillatt i håndbagasjen.

  • Hvis alle forbereder seg før de kommer frem til slusene i sikkerhetskontrollen kan det bidra til å korte ned kø-tiden, oppfordrer Ulverud.

Sjekk inn selv

De som benytter lufthavnens selvbetjente løsninger og leverer inn bagasjen selv, oppfordres til å knytte sammen lange reimer, hemper eller stropper slik at dette ikke henger seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder da spesielt for sekker og bagger. Er du i tvil om din bagasje er godt nok pakket, kontakt personalet i nærheten.

Trenger du assistanse?

Da er det viktig at du bestiller assistanse senest 48 timer før avreise gjennom flyselskapet eller reisebyrået ditt. Les mer om dette her

Utnytt perioder med lav trafikk

Antall reisende varierer fra dag til dag og tidspunkt på dagen. Fra klokken 6 om morgenen starter morgenrushet på Oslo lufthavn.

  • Vi ser at det er en liten nedgang i trafikken midt på dagen. Det er en fin periode å komme til flyplassen. Det kan spare deg for tid og stress. Etter klokken 22 og fram mot midnatt er det også ganske rolig her på flyplassen, sier Ulverud.
  • En annet godt tips er å reise på lørdager. Det er en undervurdert reisedag om man ønsker å unngå de store trafikktoppene. Da faller passasjertallene med en tredjedel. Kan du planlegge reisen din til lørdager, er det et godt råd fra vår side dersom du ønsker å reise på en litt mindre travel dag, fortsetter Ulverud.

På tur til utlandet? Nå kan du forhåndsbestille taxfree-varene dine

Om du skal reise til utlandet, eller kanskje kjenner noen som skal, kan du nå slippe å plukke varene i butikken selv. Om du forhåndsbestiller taxfreevarene på taxfree.no, står varene klare og venter på deg når du kommer til flyplassen og på veien hjem.

Skal du på jakt?

Høsten er en populær tid for jakt, og mange reiser med våpen i bagasjen. Reglene for frakt av våpen på fly er enkle å forholde seg til.

  • Reglene for pakking av våpen i bagasjen er oversiktlige og klare. Kikkertsiktet til våpenet ditt kan du ha med deg i håndbagasjen, men ellers er det ikke lov å ha våpen, våpendeler eller ammunisjon som håndbagasje, forklarer Ulverud.

Alle våpen skal tas med som innsjekket bagasje og sentrale våpendeler skal sendes separat. For eksempel sendes sluttstykket/forskjeftet i en egen bag, mens selve våpenet legges i en ryggsekk eller egnet kasse. Både bag og ryggsekk/kasse må sjekkes inn.

Grensen for innsjekket ammunisjon er 5 kilo per reisende. Passasjerer som har med ammunisjon må informere flyselskapet ved innsjekk om bagasjens innhold. Ammunisjonen skal være forsvarlig pakket i originalemballasjen, i divisjon 1.4S, kun UN 0012 eller UN 0014, inntil 5 kilo (11 lbs) bruttovekt per person, og kun for passasjerens eget bruk.

Ammunisjon med eksploderende eller brennende prosjektiler er ikke tillatt, og det er heller ikke tillatt å pakke flere personers tillatte mengde i samme bagasje. Farlig gods som ikke er tillatt å transportere i innsjekket bagasje av hensyn til flysikkerheten vil bli fjernet fra bagasjen og destruert.

Trafikktall – høstferien, målt i totalt antall passasjerer:

Torsdag 26.09 – 97 528

Fredag 27.09 – 104 081

Lørdag 28.09 – 62 035

Søndag 29.09 – 104 117

Mandag 30.09 – 88 167

Tirsdag 01.10 – 73 200

Onsdag 02.10 – 82 172

Torsdag 03.10 – 90 142

Fredag 04.10 – 100 621

Lørdag 05.10 – 64 197

Søndag 06.10 – 102 468

Mandag 07.10 – 92 953

Tirsdag 08.10 – 73 008

Onsdag 09.10 – 81 158

Torsdag 10.10 – 87 546

Fredag 11.10 – 95 536

Lørdag 12.10 – 54 471

Søndag 13.10 – 94 566

Foto via Avinor