september 30

Bakkeskipet lyser opp Solbergtårnet

Fra første oktober vil Bakkeskipet vise seg på Solbergtårnet. Foto via Østfold fylkeskommune

Lyser opp

Fra 1. oktober vil et stort helleristningsskip pryde Solbergtårnets nordvegg. Lysfiguren er ikke tilfeldig valgt. Når du passerer Solbergtårnet på E6, er du nemlig midt i helleristningsland skriver Østfold fylkeskommune i en artikkel:

– Nord-Europas største samling av helleristninger fra bronsealderen (1750-500 f. Kr.) fins i Bohuslän og Østfold. 5000 lokaliteter er funnet til nå, og over 800 av disse ligger i vårt fylke. Sammen med spor etter hus, åkrer, graver og gjenstander, gir helleristningene innblikk i livet for over 3000 år siden. Dette synes vi er verdt å markere, og derfor lyssetter vi nå Solbergtårnet, sier arkeolog Linda Nordeide.

Hogd inn

Helleristningene i Østfold er hogd inn i vannrette og loddrette bergflater. Sporene ble laget av erfarne bildehoggere som har slått en hard, nevestor stein mot berget.

– Nordøst for husene på Bakke i Skjeberg ligger det et fint beiteområde mellom bergknauser og klynger av trær. På flere av bergflatene her, ble det i 1860- og -70-årene registrert mange helleristninger. Det største motivet er av det over 2 meter lange Bakkeskipet. I skipet står det tre menneskefigurer med fallos og hevede armer. To av figurene har sverd i beltet, og to holder en øks i hånden. Mellom dem «svever» det sirkler og en grop. Det mest spektakulære ved ristningen er skipets forstavn. Den er formet som et hestehode med flagrende man, og akter ender skipet i en flott hale, sier Nordeide.

Skiftes ut

Fremover vil lysfigurene bli skiftet ut med ujevne mellomrom. I Solbergtårnets hage er det mye informasjon om Oldtidsruta og andre tilrettelagte kulturminner i Østfold. Inne i selve tårnet er det også en utstilling om helleristninger i området. Tårnet har sesongåpent fra 1. april – 30. november.

—-

Her kan du lese mer | Østfold fylkeskommune