oktober 08

Krafselyder og rar lukt i huset? Med disse grepene unngår du besøk fra gnagere og andre skadedyr i høst

Med høsten trekker rotter og mus inn i norske hus og hytter. Foto via Frende forsikring / Pixabay.

Kaldere

  • Når det blir kaldere i været og nedbøren øker søker gnagerne inn for å overvintre. Hver høst ser vi en økning i henvendelser om skadedyr, sier fagsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren i en melding.

Tall fra Norsk Hussopp Forsikring viser at 65 prosent av alle henvendelser om mus meldes fra september til januar. 56 prosent av skadesaker om rotter meldes i samme periode. Norsk Hussopp Forsikring samarbeider med de fleste norske forsikringsselskap om skadedyrsbekjempelse.

Dyre skadedyrsskader

Rotter og mus yngler både vår og høst og trekker inn i norske hus- og hyttevegger nå. I snitt koster et skadedyrangrep rundt 60 000 kroner, viser tall fra Frende. De verste skadene koster flere millioner å utbedre.

  • De skadedyrene vi ser mest av om høsten er mus, rotter og veggedyr, sier fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring, Øyvind Magerøy.
  • Gnagerne trenger overraskende små åpninger og ofte ender de opp på kjøkkenet til folk. Får du først rotter i hus kan de gjøre stor skade på kort tid, sier Øren.

Hvis du oppdager rotter og mus på dagtid er det et dårlig tegn.

  • Det er tegn på et større angrep ettersom dyrene er mest aktive om natten og helst holder seg skjult, sier fagsjefen i Frende.

Tegnene du bør se etter

Ødelagt isolasjon og ledninger

Avføringsrester

Skrapelyder

Spor

Lukt

  • Hvis du oppdager disse tegnene bør du handle raskt. Start med å gå en runde rundt huset eller hytta og sjekk at alle åpninger er tette, sier Øystein Øren.

Her bør du lete godt. Rådet fra ekspertene er å tette alle åpninger som er større enn seks millimeter.

  • Når de først er kommet inn er det helt nødvendig å tette hull mens bekjempelsen pågår. Helst bør du selvsagt ta denne runden før de får etablert seg i det hele tatt, sier Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring.

Ikke vær et søppelsvin

  • Den beste måten du kan tiltrekke deg skadedyr på er å gi dem mat. Og når rottene finner noe å spise, formerer de seg der, sier Øren.

Derfor må du ikke kaste spiselig søppel åpent. Husk også at dyrene spiser nedfallsfrukt, fuglemat og dyrefôr.

  • Hold det rent og ryddig rundt deg er det enkle rådet fra oss, sier Øystein Øren.

Ikke sikkert standardforsikringen holder

Det er skader dyrene påfører boligen din, eller lukt fra dem som gjør det til en forsikringssak.

  • Det å drive ut dyrene og tette alle åpninger slik at de ikke kommer inn igjen er det ingen selskap som dekker. Forsikringsselskapenes jobb er å utbedre skader som har skjedd og videre bekjempe skadedyrene, sier Øren i Frende.

Når du velger hus- eller hytteforsikring er det viktig at du sjekker om du er dekket ved skader forårsaket av rotter og mus.

  • Noen selskap dekker dette på standarddekningen, mens mange har dette som tilleggsdekning eller utvidet dekning. Disse må du gjøre et aktivt valg for å få med og de koster gjerne litt ekstra. Sjekk derfor dette før du kjøper, så du ikke står uten en dekning du tror er standard hos alle, sier Øystein Øren.

TIPS: Slik unngår du rotter og mus i hus

Gå rundt huset og tett alle små åpninger. En mus trenger bare seks millimeters åpning for å komme seg inn, en rotte rundt det dobbelte. Sjekk spesielt under kledning, rundt hull der ledninger og kabler går inn i huset, samt rundt vinduer og dører.

Tett eventuelle hull med noe som gnagerne ikke kan spise seg gjennom. For eksempel metall- eller hønsenetting.

Hold det ryddig rundt huset, hytta, i garasje og bod. Gnagere kan fint gjemme seg i stabler med bildekk, esker eller ved som står opp mot bodveggen.

Ikke ha mat i utette beholdere i bod eller kjeller.

Hvis du har frukttrær i nærheten av huset ditt, rydd bort nedfallsfrukt. Ikke la det ligge på bakken og friste smågnagerne.

Sørg for at alle søppelspann er skikkelig lukket så ikke rotter og mus får tilgang til matrester.

Ikke søl fuglemat rundt matstasjonen.

TIPS: Husk do-vett!

Hvis du kaster ting i toalettet som ikke skal være der fører det til tette avløpsledninger, oversvømmelser, stopp i pumpestasjoner, forurensing av naturen og at rotteplagene øker.

Derfor skal du aldri kaste dette i toalettet:

Matrester

Q-tips

Våtservietter

Fett

Baby våtservietter (uten unntak)

Bomullsdotter

Sminkefjerner

Kilde: Bergen kommune/Hold Norge rent