oktober 09

Østfoldprisen 2019: 46 innkomne forslag. Her er lista

Sånn ser prisen ut – dette er fjorårets pris og diplom. Foto via Østfold fylkeskommune

Fristen ute

Da fristen for å foreslå kandidater til Østfoldprisen 2019 gikk ut søndag 6. oktober, hadde 46 forslag kommet inn opplyser Østfold fylkeskommune i en artikkel:

De spenner som vanlig vidt, og juryen får en vrien oppgave med å plukke ut de tre kandidatene som skal være med videre.

Juryen trår sammen mandag 14. oktober, og fra mandag 21. oktober vil det bli mulig å stemme på de nominerte. Prisen deles ut 29. november i fylkestinget.

Disse er foreslått:

Petter Katastrofe, Fredrikstad

Begrunnelse: Flott type, flott reklame for byen, ydmyk og snill. Dyktig musiker.

Stian Staysman Thorbjørnsen, Fredrikstad

Begrunnelse: En flott ambassadør for distriktet i beste sendetid på NRK og gullrekka som i tillegg snakker relativt dialekt når han er på skjermen

Arild Torp, Fredrikstad

Begrunnelse: Arild Torp har holdt på i musikkmiljøet i Østfold en mannsalder. Han fortjener prisen for å ha vært og er en ildsjel for korpsmiljøet og musikkmiljøet i Østfold. Han startet å dirigere Trosvik Skolekorps tidlig på 70- tallet. Han avtjente verneplikten i Hans Majestet Kongens Garde på slagverk. Etter verneplikten gjennomførte han Norges Musikkorps Forbunds dirigentopplæring. Han har siden den gang dirigert flere amatørkorps og skolekorps, bl.a Trosvik Skolekorps som har vunnet flere konkurranser med Arild som dirigent. I tillegg har han ledet Onsøy Big Band, Storbandkompaniet, Skjeberg Storband og Fredrikstad Old Star Big Band. Han har i alle år spilt i «danseband» rundt om i landet. I 1994 avla Arild eksamen i korpsledelse (dirigent) ved Norges Musikkhøyskole. Nå dirigerer han Jælpekorpset og et Tyrolerorkester på Gressvik. Han er en ildsjel for musikken i Østfold, og har bidratt/bidrar til at det er mye flott korpsmusikk i Østfolds gater bla. hver 17 Mai.

Harald Zwart, Fredrikstad/California

Begrunnelse: Setter Fredrikstad på kartet, internasjonalt og lokalt. Glemmer aldri sin hjemby.

Renate Gjerløw Larsen, Fredrikstad

Begrunnelse: En ekstremt talentfull og flott dame. Utrolig dyktig i jobben hun gjør, og er et nydelig medmenneske som virkelig brenner for musikk.

Marit Aasland, Hvaler

Begrunnelse: Ståpå-dame på alle måter. Frivillig på Hjørgunn gård og behandlingssenter i mange år. Finnes ikke en ting hun ikke kan. Fantastisk dame som hadde fortjent en påskjønnelse

Emilie Slangsvold, Oslo/Sarpsborg

Begrunnelse: Festival Ø-leder. Fremmer band og artister fra Østfold

Vanja Marie Larsen, Fredrikstad

Begrunnelse: Vanja Marie Larsen er helt unik ildsjel og filmskaper i Østfold. Så å si på ideell basis har hun laget to viktige filmer for Østfold. Først «Det røde eplet» (2015), som med stor varme viser livet til noen av de rusavhengige i Fredrikstad. Filmen vises fortsatt og brukes av flere skoler. Her samlet hun et knippe mennesker, som hun fortsatt holder kontakt med og bryr seg om. I 2018 kom «Under samme tak – Filmen om sykehuset». Her ga hun oss de siste bildene fra det gamle sykehuset og viste hvilke enorm plass dette bygget, og menneskene i det har hatt for oss i Østfold. Dette er en viktig dokumentasjon av en sentral del av Østfolds nyere historie. Vanja jobber iherdig og uten stopp, med film og med mennesker. Hun er også en av de to ildsjelene bak dokumentarfilmfestivalen Nordic/Docs. Hun holder seg helst bak sceneteppet, som et hardtarbeidende, engasjert, idealistisk og kunstnerisk menneske, som driver filmen og kulturen fram.

Bandet «Stone Heart»

Begrunnelse: Stone Heart representerte Østfold generelt og Askim spesielt på en suveren måte under MGP jr i Telenor Arena i mai. Gutta i bandet er alltid blide og imøtekommende ovenfor sine små og store fans, og imponerer med låtskrivingen. Hadde vært på sin plass å gi heder og ære til ungdommer som virkelig er gode ambassadører for regionen!

Ivar B Johansen, Moss

Begrunnelse: Viet mange år til jobben som redaktør i Moss Magasin med årlige utgivelser. Her bruker han masse tid på å innhente historisk informasjon og skrive fine saker om den fine byen vår.

Ingveig Håkonsen, Skiptvet

Begrunnelse: Årets x-trialmester, norgesmester, vinner av norgescupen, nordisk mester og europamester. Hun er også høyt oppe i verdenstoppen. En av Norges beste kvinnelige idrettsutøvere.

Abdullahi Muhiaddin, Fredrikstad

Begrunnelse: Han har jobbet med ytringsfrihet i sitt hjemland og flyttet til Fredrikstad på grunn av krigen i Somalia. Nå jobber han i Fredrikstad for bedre integrering og jobber med barn med spesielle behov. Han er brobygger, tegner og en glad kar som elsker å bo i Østfold.

Hilde Stokke, Hvaler

Begrunnelse: Hilde Stokke har gjennom mange år vært en sentral lederskikkelse i idretten i Østfold. De siste årene har hun vært leder av Østfold idrettskrets og vært en sentral person i arbeidet med anleggsarbeidet i og med fylket. Hilde har vært en sentral brobygger mellom organisasjoner, og bidratt til at disse har arbeidet mot et felles mål – nemlig flere idrettsanlegg i fylket. Foruten å være leder stiller hun opp på frivillig innsats, og hun kunne senest sees under orienterings-VM hvor hun deltok som frivillig. (forkortet)

Håndball-laget Herulf

Begrunnelse: Team Herulf er et lag for barn/ungdom med forskjellige diagnoser. Et lag som samler dem med forskjellige diagnoser til trening hver onsdag, og har sine kamper både høst og vår. Vivil og Kolbotn cup er høydepunktet på vårparten. Alle på laget har sine utfordringer, men gleden ved å være på treninger, kamper og å være sammen er høy.

Stian Christoffer Moen, Moss/Kambo

Begrunnelse: Stian er en effektiv mann som brenner for det han driver med. Han er mesterkokk, deleier av Onkel Blå, grunnlegger av skikkelig catering og forfatter av boken skikkelig mat. Stian jobber virkelig for det han bryr seg om og stiller ALLTID opp for dem han er glad i, de som trenger hjelp eller bare ved en enkel forespørsel.

Rune Rudberg, Knapstad

Begrunnelse: Rune har vært i rampelyset i over 40 år. Reist land og strand rundt og underholdt, og bydt mye på seg selv.

Vidar Meller, Moss

Begrunnelse: En ildsjel for fotballen i Østfold! Stiller opp for alle lag og for dem som skal ta idrettsmerket i Moss.

Helene Grøndahl, Rygge

Begrunnelse: Helene har i mange år hatt en syk mann. Til tross for dette bruker hun all tid hun har tilgjengelig for å hjelpe to lokale idrettslag med gjøremål. Hos Moss seilforening sørger hun for at arrangementene klubben holder går smertefritt når det gjelder mat og drikke til utøvere. I tillegg til dette bruker hun mye av tiden på Øreåsen innebandyklubb. Der hun trener lag og sitter i styret.

Alvin Holm, Moss

Begrunnelse: En omsorgsperson med mange oppgaver i Moss, er med i Røde kors, jobber med mennesker og er glad i å ta bilder.

Ingrid Bjørnov, Tomter

Begrunnelse: Ingen drar fram Østfold som henne. Hun trenger ingen ytterligere kommentarer.

Nina Anett Kjoshagen, Askim

Begrunnelse: Nina er eier av Family Sports Club Mysen. Hun har et brennende engasjement for folkehelsa, og bidrar sterkt for at folk kommer seg ut. Hun engasjerer stort med løpegrupper, gågrupper osv. Hun er også alltid deltagende om det skjer noe aktivt i Mysen.

Lars Erik Brokhaug / frivillige i Middagsåsen, Våler i Østfold

Begrunnelse: Han er en av flere frivillige som arbeider med å holde Middagsåsen skisenter i gang. Ca 1200 dugnadstimer pr år!! Middagsåsen brukes av barn og unge fra mange av nabokommunene rundt. ALT gjøres av denne dugnadsgjengen. Flotte folk!

Olav Lundanes, Halden

Begrunnelse: Olav Lundanes er skogens konge, med utallige seire i VM, EM og NM i orientering. Nå sist vant han gull på langdistanse og mellomdistanse under VM i orientering, på hjemmebane i Spydeberg. På langdistansen tok han sitt fjerde strake gull, og bidro sterkt til at NRK i beste sendetid kunne formidle gode og spennende konkurranser fra VM i orientering i Østfold.

Bodalsgutta i prosjekt Nevenyttig, Sandbakken, Sarpsborg kommune

Begrunnelse: Vi ønsker å nominere Bodalsgutta, i prosjekt Nevenyttig ved Sarpsborg Øst Frivilligsentral, til Østfoldprisen. Prosjektet startet med en ide om at pensjonister kunne gjør en innsats i lokalmiljøet sammen med NAV-ungdommer. Bruken av friluftsområdet har økt betraktelig, året rundt, etter som det er blitt tilrettelagt. Gjennom prosjektet har Bodalsgutta arrangert dager for skoleklasser, institusjoner, eldre og fremmedspråklige. Bodalsgutta bør få Østfoldprisen for sin innsats over flere år, hvor ringvirkningene over deres arbeid vil bestå i mange år. Egeninnsatsen fra gutta og tilskuddsmidler har gjort at kommunens innbyggere har fått nye møteplasser som øker folkehelsa blant hele befolkningen.

Radio Øst, Råde

Begrunnelse: Hele Østfolds egen radiostasjon

Kai Robert Johansen, Sarpsborg

Begrunnelse: Kai Robert Johansen har nå 50 års jubileum som artist, tekstforfatter og komponist. Han har solgt over 1 million plater, hvorav to gullplater og en platinaplate på Island. Han turnerer ofte i USA, hvor han fremmer norsk musikk og kultur blant etterkommere av norske innvandrere. I 40 år har han arbeidet med mennesker med bistandsbehov. Sammen med disse har han utgitt plater, vært på radio og TV. Han arrangerer juleball og store festivaler for denne gruppen mennesker. Jeg vil kalle ham en institusjon for mennesker med bistandsbehov i Østfold. Han er en meget god ambassadør for Østfold, og en verdig kandidat til Østfoldprisen.

Martin Mathisen og Line Øra, Rygge

Begrunnelse: Martin og Line er to foregangssjeler i Larkollen. Hver sommer arrangerer de mange konserter med kjente artister, som folk kommer langveisfra for å få med seg. De er alltid hyggelige, og samler Larkoll-folket på en unik måte. Martin arrangerer også lokale kvelder på Losen, med arrangementer som trubadurer, quizer, småkonserter og oktoberfest. Martin og Line er enormt betydningsfulle for Larkollen og Østfold.

Vera Danielsen, Fredrikstad

Begrunnelse: Vera har gjort den største innsatsen for homofile i Østfold de siste 17 årene, og skapt en trygg ramme rundt miljøet.

Fredrikstadguttane ved Atle Jensen, Pål Nielsen og Bjørnar Spydevoll, Fredrikstad

Begrunnelse: Fredrikstadguttane har gledet oss østfoldinger i en årrekke med sine latterfulle revyer og musikalske show. At de bør få Østfoldprisen er ikke mer en rett og rimelig.

Magne Aasbrenn, Fredrikstad

Begrunnelse: Magne Aasbrenn har stor kunnskap om Østfoldske dialekter og han bidrar mer enn andre til en anerkjennelse av dialektene fra Østfold (evt Østfolddialekten). I framtiden vil det være et større og større behov for Østfoldfolk å kunne være stolte av sitt eget språk og kunne ikle seg sin egen dialekt som et identifikasjonsmerke i en større nasjonal sammenheng.

Kirkens Bymisjon Østfold, Fredrikstad

Begrunnelse: Kirkens Bymisjon i Østfold har vokst seg gjennom fylket vårt siden oppstarten i 2004. Nå finnes organisasjonen i fem byer/steder, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Halden og Eidsberg. I 15 år har mange ansatte og frivillige arbeidet hardt for å gi innbyggerne den respekt, omsorg og rettferdighet som mange trenger. Prest og leder Per Christian Skauen, som forøvrig er sønnen til tidligere vinner, Petter Skauen, fortjener virkelig å motta en slik pris for sitt engasjement og arbeid. Det ville vært en flott avslutning av Østfoldprisen før vi blir en del av Viken.

Yngve Hågensen, Askim

Begrunnelse: En fremtredende skikkelse som i alt sitt virke i arbeid for andre og norsk fagbevegelse alltid har hatt Østfold med seg på veien. Mannen har gjort en flott innsats for hele det organiserte Norge gjennom en mannsalder, og hans grunnlag ble lagt i fylket.

Espen Torgersen, Våler

Begrunnelse: I sitt virke som programleder i Eftan, NRK P1 Østfold, snakker han opp Østfold alle hverdager mellom klokka 14 og 17. Han sier ja til livet og ja til Østfold. En skikkelig østfoldambassadør.

Kristoffer Lorang Mathisen, Fredrikstad

Begrunnelse: Kristoffer har i flere år arbeidet for at skeive i fylket skal få en bedre hverdag, både i form av politisk, sosialt og faglig arbeid og dette er gjort basert på frivillighet. Nå jobber Kristoffer 2500 timer i året gratis for Fredrikstad Pride, for å skape en festival der alle skal være inkludert. Kristoffer jobber også hardt imot tabutemaer han selv har vært utsatt for, blant annet seksuelle overgrep, spiseforstyrrelse, mobbing og familiær vold psykisk og fysisk – noe som er tabu i enda større grad hos menn enn hos andre kjønn. Ved å gi en ung stemme litt støtte og anerkjennelse håper jeg det kan være en fin motivasjon til at han fortsetter sitt gode arbeid.

Jan Erik Fjellvar, Askim

Begrunnelse: Foreslås for sitt mangeårige engasjement i Askim basketballklubb.

Ole Retteraasen, Askim

Begrunnelse: Han er en fantastisk sjef som skaper en god arbeidsplass for sine ansatte. Uten ham hadde ikke Askim vært det samme.

Sara Hadjian, Fredrikstad

Begrunnelse: Sara Hadjian har i 12 år drevet FredrikstadUngane barne- og ungdomsteater, og hvert år har hun to sesonger med opptil 130 barn fordelt på fem-seks grupper. Sara leder og regisserer også Fredrikstad Humorensemble, og har regissert og/eller produsert bl.a. Emil i Lønneberget på Isegran, My Fair Lady og Ælva våres på City Scene, Spooki i Gamlebyen, NisseNatt på Isegran, vandreteater på Elingaard og nå nylig 100 års-jubileumsforestillingen om Erling Johansen på Isegran. Sara har gitt over tusen barn, ungdom og voksne sjansen til å prøve seg på scenen, og titusener av publikummere store teateropplevelser. Østfold har et flott barneteatermiljø, og Sara har vært en viktig årsak til dette de siste 12 årene.

Alexander Hermansen, Hvaler

Begrunnelse: Alexander Hermansen er en av fylkets mest kjente og aktive artister, aktiv over hele fylket. Han har samarbeidet med Det Norske Blåseensemble og mange andre, og er en god ambassadør for fylket både for gjester her og når han er utaskjærs, og aldri redd for å bruke Østfolddialekta. Alexander har vært aktiv i kulturlivet siden 1992 og spilt i, skrevet og produsert en rekke forestillinger.

Svein Syversen, Eidsberg

Begrunnelse: Svein Syversen fra Mysen har gjennom de siste 15 årene gitt ut bok-trilogien «Fjella i Østfold». Hans fjerde og siste bok heter «Storskogen i Østfold». De skogområdene som bøkene omhandler dekker de østlige deler av Østfold, totalt nærmere en halvdel av Østfold fylke totalt. Han inspirerer til aktivt friluftsliv og folkehelse med å bringe fram nye besøksmål i skogene våre. Svein er en stor og energisk formidler. Totalt har han jobbet med natur, friluftsliv, kart og historie i fjella-områdene i over 50 år.

I trilogien «Fjella i Østfold» er lokalhistorien og historiene fra Østfolds skoger dokumentert, nedskrevet og bevart for alltid. Ellers ville det ha gått tapt.

Kyrre Fritzner, Fredrikstad

Begrunnelse: Popgeniet og stjerneprodusent Kyrre Fritzner fortjener virkelig en pris! Han har hatt årelangt engasjement for norsk rock som produsent, låtskriver og artist. Utallige norske artister har spilt inn platene sine i Kyrres studio i Gamlebyen, i år har bl.a. DeLillos, Marion Ravn og Vidar Busk vært der. Kyrre har nå i mange år spilt med CC Cowboys, før det var han i noen år en del av turnébesetningen til DeLillos.

Frida Marie Haugland, Fredrikstad

Begrunnelse: Frida er 23 år. Hun er jenta som ikke kunne snakke. Frida hadde ikke språk når hun begynte på skolen. Hun har medfødt barneafasi. Gjennom mange års trening hos audiopedagog og hjemme med mor har hun fått språk. Hun er veldig opptatt av at barn i samme situasjon skal få hjelp til språkopplæring gjennom en metode som virker. Hun har i disse dager kommet ut med bok hvor hun selv har skrevet og illustrert hvordan det er å ikke ha språk, og beskrevet sin egen reise til språket. Frida ønsker at alle barn om har språkproblemer skal få komme ut av sin egen boble og få språk. Som hun selv sier – når man ikke har språk så kan man faktisk ikke tenke heller.

Guldkorn – Smak på Østfold, Dilling

Begrunnelse: Guldkorn er et samarbeidsforum for hele verdikjeden innen mat og drikke i Østfold. Guldkorn skaper de gode møteplassene for kunnskap, nettverk og nyskaping på tvers av fag- og produktområder. Guldkorn skal bidra til økt verdiskaping gjennom omdømme, bevisst- og synliggjøring av mat og drikkeprodukter fra regionen. En av Østfold største næringer som gir oss flere tusen arbeidsplasser. Nettverket har gjort mat og drikke synlig. Alle kommuner i Østfold er med. Dette har resultert i at kommunene tar i bruk produkter fra egen kommune og region.

Elisabeth Thorsen, Fredrikstad

Begrunnelse: Hennes skokunst er representert på store, internasjonale arenaer, uten at anerkjennelsen har kommet her hjemme i særlig grad. Hun er skomaker i bunnen og er veldig opptatt av å ivareta gammel håndverkstradisjon. I år var hun bl.a en av tre norske kunstnere som var invitert til å stille ut på Grand Palais i Paris. Østfoldprisen kunne være en solid oppmuntring til en som representerer Østfold og Norge i så mange sammenhenger.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch, Askim

Begrunnelse: En av østfoldingene som har markert seg sterkt på riksplan i flere tiår, nemlig Tor-Aksel Busch. Han har med stor dyktighet utført et svært sentralt verv, nemlig riksadvokat. Han ble utnevnt i 1997 og gikk nå i 2019 av i embetet. Han har vokst opp i Spydeberg og har seinere vært bosatt i Askim, mao er han også en god representant for den delen av Østfold, som ved årsskiftet blir Indre Østfold. Foreslås på vegne av flere.

Tommy Nordli, Ingar Gundersen og Jonas Gundersen, Eidsberg kommune

Begrunnelse: Tommy, Ingar og Jonas har siden november 2018 og frem til september 2019 nedlagt hundrevis av timer i forbindelse med restaurering av hytta Arnbjørnrud i Trømborgfjella. DNT Indre Østfold kunne 14. september nyåpne hytta som en ubetjent DNT hytte. Omkring 3000 dugnadstimer er lagt ned for å sette hytta i stand. Hytta fremstår nå som en perle i Trømborgfjella til glede for alle. Takket være dem, deres enorme dugnadsvilje, evne til å stå på og til å samarbeide med andre, oppdager stadig flere dette unike friluftsområdet i Østfold.

Østfold Husflidslag

Begrunnelse: Jeg foreslår Østfold Husflidslag for tildeling av Østfoldprisen 2019 arbeidet med rekonstruksjon av Herregårdsbunaden i Østfold – draktskikk fra siste halvdel av 1700-tallet, Herrebunaden for Østfold – draktskikk fra siste halvdel av 1700-tallet og replika av Skollenborg-krona – brurekrone i sølv og forgylt sølv siste halvdel av 1700-tallet.

Østfold husflidslag har gjort en formidabel jobb med innsamling, rekonstruksjon og igangsetting av produksjon og kurs av bunadene, som er et særs viktig kulturarbeid i Østfold. Det meste av dette er gjort som frivillig arbeid.

—-

Aktuell link | Østfold fylkeskommune