november 24

Mange grep muligheten til å beskytte seg mot livmorhalskreft

Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser andel og antall unge kvinner som valgte å ta HPV-vaksine gjennom det midlertidige vaksinasjonsprogrammet. Over 137 000 kvinner tok imot tilbudet skriver Folkehelseinstituttet i en artikkel:

I perioden 1. november 2016 til 1. juli 2019 fikk unge kvinner som er født i 1991 og senere tilbud om HPV-vaksine. Tilbudet gjaldt de som ikke hadde fått tilbud om vaksine tidligere eller som hadde takker nei til vaksine i barevaksinasjonsprogrammet.

Vaksinen er retta mot et virus som heter HPV og reduserer risikoen for utvikling av livmorhalskreft og annen HPV-relatert kreft hos kvinner som ikke var smitta med HPV på vaksinasjonstidspunktet. De får også lavere risiko for å utvikle alvorlige celleforandringer i livmorhalsen.

Over 380 000 doser er gitt i programmet

Tall fra Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK viser at 137 420 kvinner tok imot tilbudet om HPV-vaksine i perioden. Til sammen ble det satt 380 000 doser, fordi tre doser er tilrådd for fullvaksinasjon.

– Folkehelseinstituttet er svært fornøyd med innsatsen fra kommunehelsetjenesten. Det at over 380 000 doser HPV-vaksine ble satt i perioden, viser at mange ønsker å beskytte seg. Det høye tallet er spesielt gledelig når man vet at det krever at kvinnene selv sett av tid for å få vaksine, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttet.

—-

Aktuell link | Her kan du lese mer | Folkehelseinstituttet | kart via FHI