november 27

41 utrykninger til nattbranner i Østfold

Nærmere fire ganger hver måned begynner en bolig å brenne midt på natten i Østfold. Nå står brannhøytiden for døren igjen opplyser Sarpsborg kommune i en artikkel:

Brannvesenet i Østfold rykket ut til 41 boligbranner mellom klokken 23 og 08 i fjor. Det blir et gjennomsnitt på mellom tre og fire nattbranner hver eneste måned hele året igjennom, bare i vårt fylke. Nå ber brannvesenet om at alle sjekker røykvarsleren ved inngangen til årets mest brannfarlige måneder.

  • Når det brenner er hvert sekund avgjørende. Man overlever ikke lenge i en bolig som raskt fylles opp av røyk, så man er helt avhengig av tidlig varsling for å redde seg selv og de man bor sammen med, sier leder forebyggende Lars Erik Gutubakken i Sarpsborg brann- og feievesen.

Bytt batteri i røykvarsleren

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket. Brannvesenet anbefaler seriekoblede røykvarslere strategisk plassert i etasjene, og at det er en i hvert rom.

  • En fungerende røykvarsler er våken og følger med, også når du sover. Sørg for å gå brannsesongen i møte med nye batterier, og kontroller at du hører varsleren godt, sier Gutubakken.

Desember og januar mest brannfarlig

Desember og januar er årets mest hektiske måneder for brannvesenet i Norge.

  • Vi trekker innendørs, fyrer i peisen, lager fet mat på komfyren, tenner lys og ikke minst – drikker mer alkohol. Denne kombinasjonen kan være brannfarlig. Når det gjelder komfyrbranner er dette den største enkeltårsak til branner.

Aktuell link | Sarpsborg kommune