november 29

– Krasjer med alt mulig rart. Black Friday i trafikken..

I dag kommer mange til å småbulke bilen sin på parkeringsplasser, forteller Roger Ytre-Hauge i Frende. Foto: Frende Forsikring

Pass på!

I fjor kom det inn tre ganger så mange parkeringsskader på Black Friday som ellers i november. Pass på når du er ute på shopping i dag oppfordrer Frende Forsikring i en melding:

  • Summen på kassalappen er høy nok på Black Friday om ikke det skal komme en verkstedregning på toppen, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Kollisjoner og eneulykker som står for flesteparten av skadene på Black Friday. Frende hadde en økning i antall bilskader på ti prosent den 23. november (Black Friday i 2018) sammenlignet med samme dato de to foregående årene.

– Krasjer med alt mulig rart

34 prosent sier at de har krasjet når de har det travelt. Tallet kommer fra en undersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring.

43 prosent av de uheldige sier at de har krasjet med en annen bil. 35 prosent har vært borti vegger og stolper i parkeringshus.

  • Vi krasjer med alt mulig rart. Foruten andre biler sveiper vi borti murer, gjerder, søppeldunker, postkassestativ, veikanter og motorsykler når vi har det travelt, sier Frendes bilekspert.

Kostet over 23 millioner kroner

Tall fra Finans Norge viser at norske bilister krasjet 1379 ganger med personbil på Black Friday i fjor. Det er mer enn 30 prosent høyere enn dagen etter handelsdagen.

Det var flest påkjørsler av parkert kjøretøy (244) tett etterfulgt av ryggeulykker 23. november i fjor.

  • Tallene viser helt tydelig at det er snakk om mange kollisjoner på parkeringsplasser og at mange skjer fordi folk stresser, sier Roger Ytre-Hauge.

Bilulykkene fra Black Friday 2018 kostet norske forsikringsselskap hele 23,7 millioner kroner.

FAKTA: Dette krasjer vi med når vi har det travelt

En annen bil

Vegg/stolpe i parkeringshus

Mur

Gjerde

Veikant

Kilde: Frende Forsikring

TIPS: Slik unngår du bulking på Black Friday

Orienter deg før du setter deg i bilen. Er det noe rundt bilen?

Ta deg tid og stress ned når du setter deg bak rattet.

Husk at du ikke er alene på parkeringsplassen.

Sørg for at du har skrapt rutene i bilen skikkelig for is og snø før du kjører.

Ikke stol blindt på ryggesensorer. De registrerer ikke alt, og spesielt ikke alt som er lavt nede, for eksempel en lav fortauskant.

Snu deg og se ut bakruten istedenfor å kun bruke speilene.

Rygg rolig inn på parkeringsplassen du har sett deg ut. Hvis du rygger inn har du mye bedre oversikt når du skal ut igjen med bilen full av poser.


Kilde: Frende Forsikring