desember 06

På et jorde i Råde, der man tidligere dyrket både korn og Odin, er det gjort et sensasjonelt funn av gull…

På et jorde i Råde, der man tidligere dyrket både korn og Odin, er det gjort et sensasjonelt funn av gull opplyser Østfold fylkeskommune i en artikkel:

Funn

Et funn som kan måle seg med det sagnomsuste Sletnerfunnet i Eidsberg på 1800-tallet. Og det sier ikke så lite, – Sletnerfunnet regnes som et av Norges største.

Funnene ble oppdaget ved bruk av metallsøker. Detektoristene i Østfold leverer årlig inn flere hundre funn til Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune, og enkelte gjenstander er eksepsjonelt fine. Av og til må man spørre seg selv om man ser riktig.

– Det er lett å bli blendet av gull, men i dette tilfelle er det helt på sin plass, sier arkeolog Tryggve Csisar hos Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune.

Fem sensasjonelle gullfunn

Den første innmeldingen kom fra et jorde hvor flere løsfunn er kjent fra tidligere. Kun en uke senere, på et annet jorde i Råde, ble det meldt inn enda et funn; nok et hengesmykke i gull – en gullbrakteat – ble gravd opp fra pløyelaget.

-Noe stort

– Vi skjønte at vi var med på noe stort, og i samarbeid med Kulturhistorisk museum i Oslo organiserte vi derfor kontrollsøk av områdene sammen med detektoristene, forteller arkeolog Arild L. Teigen.

Under søket tok det ikke lang tid før arkeologene hørte ordet ”Funn!”.

– Jeg gikk målbevisst bort til finneren og ble møtt av et stort glis, Mellom fingrene holdt han sitt fjerde gullbrakteat, det femte til sammen på kort tid. Det er utrolig gøy å være vitne til dette på nært hold! Funnstedene er nå målt inn med nøyaktig koordinat og brakteatene er tatt med inn for videre undersøkelser, sier Arild Teigen.

Råde-gullet

Fra før er det registrert ca. 900 brakteater i Europa, derav 700 fra Skandinavia. Rundt 160 er funnet i Norge. De fleste ble funnet under arbeid på åkeren på 1800- og tidlig 1900-tall. Med den økende bruken av metallsøker de siste årene, har flere gullbrakteater dukket opp fra pløyejorda.

– At det i løpet av et par uker blir funnet fem her i Østfold, er likevel svært spesielt. Tidligere var det bare kjent om lag 20 brakteater fra Østfold – de fleste stammer fra det fantastiske Sletnerfunnet i Eidsberg – så det er klart at vi jubler når flere av disse særegne smykkene dukker opp. Det er også interessant at gullbrakteatene fra Råde kan være laget lokalt, og det er liten tvil om at dyktige gullsmeder ser ut til å ha hatt sin base i Østfold, sier arkeologene.

—-

Her kan du lese mer | via Østfold fylkeskommune


Foto via Østfold fylkeskommune / Fylkeskonservatoren. Beck / Arild Lunde Teigen