desember 18

Enkelte stillehavsøyer krever dokumentert meslingvaksinasjon før innreise

På Amerikansk Samoa, Marshalløyene og Tokelau er det innført krav om dokumentert meslingvaksinasjon før innreise. Dette er for å unngå spredning av meslinger i øybefolkningen opplyser Folkehelseinstituttet i en artikkel:

Utbrudd

Det pågår nå utbrudd av meslinger i enkelte øystater i Stillehavet (Samoa, Tonga, Fiji), og i nærliggende land (Australia, New Zealand, Filippinene).

På Amerikansk Samoa, Marshalløyene og Tokelau er det innført krav til dokumentert meslingvaksinasjon for å unngå større meslingutbrudd.

Myndighetene krever derfor at:

Alle besøkende som er født i 1957 og senere må dokumentere at de er vaksinert mot meslinger.

Besøkende som ikke kan dokumentere vaksinasjon mot meslinger mer enn to uker før ankomst, kan bli nektet innreise.

Sårbar

Meslinger har vært borte fra stillehavsøyene i flere år. På enkelte øyer er vaksinasjonsdekningen lav, og befolkningen er derfor sårbar for spredning av meslinger.

Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinasjon mot meslinger for alle voksne som ikke er vaksinert, eller som ikke har gjennomgått sykdommen. Alle som har vært syke med meslinger, er beskyttet mot meslinger for resten av livet.

I Norge har de fleste som er født før 1960, gjennomgått sykdommen. Meslingvaksine ble introdusert i barnevaksinasjonsprogrammet i 1969. Blant de som er født mellom 1960 og 1969 kan det derfor være noen som verken er vaksinert eller vært syke, og som derfor er ubeskyttet mot smitte. 

Reisende kan få oversikt over sine vaksinasjoner som er registrert i det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK gjennom vaksinetjenesten på helsenorge.no. Vaksinasjonskort kan skrives ut fra nettstedet.

Sette seg inn i..

Reisende til Amerikansk Samoa, Marshalløyene og Tokelau bør sette seg inn i dokumentasjonskravene fra lokale helsemyndigheter.

Foto via Reisebort / Sønstrød / illustr / aktuell link