desember 18

Pass ekstra på i trafikken 20. og 23. desember

Vi bulker for millioner av kroner i dagene før jul.

Problemer

Når nærmere to millioner nordmenn skal flytte på seg samtidig kan det oppstå problemer. De siste dagene før jul er du ekstra utsatt for skader i trafikken.

  • Sist julaften var på en tirsdag, i 2013, var det betydelig flere bil- og trafikkskader fredag 20. og mandag 23. enn i helgen imellom. Vær og kjøreforhold har mye å si, men i år er det nettopp 20. og 23. desember folk bør være ekstra oppmerksomme når de ferdes på veiene, sier forsikringssjef Kjetil Nyborg i SpareBank 1 Østlandet i en melding:

Forsikringsbransjen i Norge har registrert over 13.500 bil- og trafikkskader den 21., 22. og 23. desember de siste tre årene (2016, 2017 og 2018). Samlet erstatning på disse skadene er på over 255 millioner kroner. Dette omfatter kun materielle skader på personbiler under 3,5 tonn.

Bulker for millioner

  • Nordmenn kjører inn i parkerte kjøretøy og rygger på hverandre de tre siste dagene før jul for millioner av kroner hvert år. Mange av disse skadene kan relateres til stress, distraksjon og uoppmerksomhet, og kunne vært unngått, sier Nyborg.

Fremtind er SpareBank 1-bankenes forsikringsselskap. De har registrert over 800 ryggeskader, påkjørsler bakfra og bulkeskader blant SpareBank 1´s forsikringskunder den 21., 22. og 23. desember de siste tre årene. Samlet erstatning på disse skadene er på nær 20 millioner kroner.

Dette er betydelig flere skader enn på en vanlig vinterdag.

  • Vi registrerer om lag 30 prosent flere skader akkurat disse tre dagene enn på øvrige dager i vintermånedene, sier Nyborg.

Forsikringssjef Kjetil Nyborgs tips for å unngå bulking:

• Beregn ekstra god tid. Kjør pent og se an kjøreforholdene.

• La mobilen ligge. Ikke skriv SMS eller snap mens du kjører. Plott inn adressen i navigasjonen og sett på musikk fra mobilen før du starter. Skal du kjøre langt er det smart å skru av notifikasjoner på mobilen.

• Ta det pent i parkeringshus. Eller unngå P-hus i det hele tatt.

• Vær obs ved rygging. Uhell ved rygging er det mange av på bulkedagene. De fleste av oss parkerer med fronten inn først – og rygger når vi skal ut igjen. Gjør heller omvendt.

• Parker langt unna inngangen. Der er det ofte større plass, og du står tryggere.

• Husk å pakke bilen riktig. Legg det tyngste nederst og innerst.

• Stress ned. Visste du at du bare sparer 40 sekunder pr mil på å kjøre i 100 km i timen heller enn i 90?