desember 25

Bytte julegave? Gavekort? For­bru­ker­rå­dets guide om julegaver

Det er en del å tenke på når man gir og får julegaver. Kan gaven byttes, hvor lenge er gavekortet gyldig, og hva med gaver kjøpt på nettet?

Det er ikke alle julegaver som faller i smak, og da er det bedre at den byttes fremfor at den blir liggende i et skap. Faktisk bytter seks av ti nordmenn en eller flere julegaver skriver Forbrukerrådet i en artikkel:

Å få byttet gavene, krever at både giver og mottaker husker et par ting.

Byttelapp

Norsk lov gir i utgangspunktet ingen rett til å bytte varer. Det er likevel lange tradisjoner for at man får bytte julegaver i romjulen. Men i julestria er det ofte enklere å huske glanset papir enn byttelapp.

– En grei huskeregel når du handler julegaver i butikk, er alltid å be om byttelapp. Handler du på nett, er det viktig å sjekke vilkårene i nettbutikken. En byttelapp gjør det enklere å bytte for den som får gaven. Det er nemlig butikkenes egne regler som gjelder, og de kan variere fra butikk til butikk, sier Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet.

Nettråd

Kjøper du julegavene på nettet, er det lurt å sjekke hvilke bytteregler de ulike butikkene har.

– Ved netthandel har du 14 dagers angrerett. Så er ikke gaven helt som forventet, kan du angre og få kjøpesummen refundert. Du må selv betale for å sende varen i retur, og reglene gjelder bare for nettbutikker i Norge og EU. Fjorten dager kan fort være for kort frist hvis du handler gaven i god tid. sier Høst.

Derfor er det lurt å sjekke om nettbutikkene har utvidede bytte eller returordninger i forbindelse med julehøytiden.

Det også fornuftig å sjekke om nettbutikken er seriøs før man handler.

Gavekort

Gavekort kan være gaven til den som har alt, og gir fleksibilitet når du er usikker på en blusestørrelse, hvilken dato som passer for konsert, eller til hvilken hudtype kremen skal passe.

– Men husk på at gavekort normalt kun er gyldige i ett år, så sjekk skuffene hjemme. Kanskje rekker du å betale noen av årets julegaver med de glemte gavekortene fra i fjor, sier Høst.

Bytt i romjulen

Om du blir skuffet eller har gaven fra før og dermed vil bytte, så er det lurt å huske på følgende:

– Varen skal kunne selges som ny, så ikke fjern originalemballasjen eller merkelapper. Ta vare på byttelappen, og ta alt sammen med til butikken i romjulen. Det er lurt å bytte så raskt som mulig, gjerne i romjulen, og i god tid før januarsalget. Er gaven kjøpt på nettet, er det som regel den som vil bytte som må betale for returen, men en del butikker har gratis retur, sier Høst.