mars 26

Sykehuset Østfold: Etablerte testsenter på seks timerFredag 13. mars klokken 08.30 ble det tatt beslutning om å etablere et eget testsenter for medarbeidere i sykehuset. Klokken 14.30 samme dag ble første prøve tatt opplyser sykehuset Østfold på sine nettsider:– Et fantastisk lagarbeid gjorde at vi fikk tilbudet på plass på rekordtid, sier avdelingssjef Anne-Kathrine Palacios i senter for laboratoriemedisin.Endringer i testkriteriene gjorde at et stort antall medarbeidere i sykehuset måtte testes for covid-19. Pågangen til legevaktene i Østfold ble stor, og kjapt kom tilbakemeldingene fra kommunelegene at dette hadde de ikke kapasitet til.


Fikse selv

Det ble klart for oss at dette måtte vi fikse selv. Vi trengte lokaler, IKT-utstyr og bemanning. Folk til å ta prøvene, registrere prøvene, motta henvendelser, prioritere henvendelser, kalle inn og sende ut prøvesvar, vakthold og mye mer, sier Palacios.Etter en befaring i sykehuset falt valget på lokalene til mammografiscreeningen som ligger på utsiden av selve sykehuset. Avdeling for bildediagnostikk valgte midlertidig å stanse mammografiscreeningen slik at lokalene ble ledig. De måtte gjøre seg ferdig med dagens timebok. Straks siste kvinne var ute rykket IKT-avdelingen og Sykehuspartner inn og rigget ned datautstyret til bildediagnostikk og rigget opp labdatatilganger og egne printere.Vi hadde ikke mulighet til å teste alle som ønsket det med en gang. Alle henvendelser om testing ble vurdert i klinikk for medisin. De etablerte et system for prioritering, innkalling og formidling av prøvesvar. De gjorde en fantastisk innsats som forhindret kaos, sier Palacios.


Etter hvert bidro også audiografer fra øre-nese-hals avdelingen i dette arbeidet.
Kvalitetsavdelingen stilte med personell til å ta selve testene. To sykepleiere, som til daglig har kontorjobber, var sporty og tok oppdraget med å ta prøver fra hals og nese, sier seksjonsleder Heidi Kjøniksen i seksjon for spesial- og tverrfaglige støttefunksjoner. Divisjon FM stilte også på kort tid opp med å sørge for forsyninger, renhold, vakthold, matlevering og ikke minst transport av prøvene til laboratoriet.


Jeg er stolt og imponert over hva vi fikk til i fellesskap. Jeg vil rekke en stor takk til alle som har bidratt til at vi fikk tilbudet på plass, sier Palacios.


Vi merket pandemien med en gang. Her har medarbeiderne stått på sent og tidlig med å analysere prøver og formidle prøvesvar, sier Palacios.


Hver koronatest må gjennom flere instrumenter før en mikrobiolog til sist vurderer prøveresultatene og avgjør om prøven er positiv eller negativ. Prosessen tar minimum 4,5 timer, men for å utnytte instrumentkapasiteten maksimalt tar det ca. 7 timer fra en prøve kommer til resultatet er klart.


——


Aktuell link | SØ | foto via SØ