april 11

Tipsene til perfekt lammestek
Det er påske og tid for lam. Lammestek er for mange en populær rett, og en typisk servering i påsken.
Bruker du litt tid på å skjære ut isbeinet på lammelåret før steking, får du en lammestek som er enklere å skjære i fine skiver.– Start gjerne ved å skjære vekk litt av det ytterste kjøttet på leggbeinet og skrap det rent med kniven slik at det blir en dekorativ beinpipe. Beina og kjøttavskjær kan brukes til en god lammekraft som kokes samtidig med at steken står i ovnen, sier Bjørn Tore Teigen, matrådgiver i MatPrat.Isbeinet fjernes lettest ved at knivspissen stikkes ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede beinet. Bruk en tynn, skarp kniv (gjerne utbeiningskniv). Skjær langs beinkanten i en dybde av ca. 3 cm.
Beinet er litt krokete, så pass på at kniven er vinklet mest mulig inn mot beinet hele veien så det ikke blir så mye kjøtt igjen på beinet.– Ta tak med fingrene og bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og vri og skjær til den store senen som holder kulebeinet på plass er skåret over. Skjær inntil beinet til isbeinet er skåret løs. Normal steketid for lammestek på ca. 2,5 kg er ca. 3 timer, sier Teigen.


1.Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steika med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.


2.Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel grønnsaker rundt steken og drypp over olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper.


3.Sett steken i ovnen ved 125 ºC. Når steketermometeret viser 65 °C er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter


4.Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpanna og hev temperaturen til 200 °C. Stek grønnsakene videre i ca. 15 minutter mens steken hviler.

5.Lag saus ved å røre ut maisenna i kaldt vann og tilsette jevningen i kraften under stadig visping. Kok opp og smak til med salt og kvernet pepper.


6.Server gjerne med gode poteter, sjysaus og en god sennep eller ripsgelé.

—-
Produsert av Matprat