april 15

17.mai feires uten barnetog og folketog. Fredrikstad. Sarpsborg


17.mai må i år feires uten barnetog og folketog, men 17.mai-utvalget lover en fin markering av nasjonaldagen opplyser Fredrikstad kommune.– 17.mai kan ikke avlyses, men det kan barnetog og folketog. Datoen står i kalenderen, symboltung og kjær, og dagen skal markeres. Det må skje på andre måter enn i folkemengder, sier leder av 17.mai-utvalget i Fredrikstad, Margrete Kvalbein.17.mai-utvalget har hatt sitt første møte etter regjeringen forlenget smitteverntiltakene 7.april.

– Som ventet, ser vi oss nødt til å avlyse barnetog og folketog – i tråd med begrensningene på kultur- og idrettsarrangement fram til 15.juni, og i følge smittevernregler som forteller om økt smitterisiko i større grupper av mennesker, sier Kvalbein.


– Vi vil gjøre vår del av jobben så vi unngår at 17.mai blir dagen der spredning av covid-19-viruset blusser opp igjen. All videre planlegging vil være i dialog med helsemyndighetene, fortsetter hun.
Både lokalt og nasjonalt jobbes det nå med former for markeringer som vil gjøre dagen så glad og minneverdig som mulig – sammen, men på avstand. Detaljer om nye planer vil komme når vi har mer klarlagt.– I mellomtida kan vi minne om at det er både mulig og ønskelig å gjøre klar flagg og festklær, øve på 3 vers av «Ja, vi elsker» og andre sanger, forberede god mat, og kanskje legge hyggelige planer om over-hekken eller på-balkongen-feiring med naboen, sier Kvalbein.– Vi har tro på at vi skal få til en nasjonaldag som er både forsvarlig og festlig, avslutter hun.Sarpsborg

Annerledes 17. mai-feiring også i Sarpsborg melder kommunen på sine nettsider onsdag ettermiddag:


-I år planlegges det ikke for barnetog, skolearrangement eller andre kulturarrangement og det oppfordres til at man i år feirer 17. mai hjemme.
På grunn av smittefaren av korona, har regjeringen bestemt et forbud mot kultur- og idretts- og andre arrangementer som ikke ivaretar grunnleggende krav til smittevern. Dette vil gjelde frem til 15. juni.
mai-komiteen er i gang med planleggingen av årets feiring, men avventer foreløpig på nye retningslinjer fra regjeringen. Likevel har man planlagt etter de føringer som gjelder i dag.


-Annerledes

-Vi må feire annerledes i år. Alle oppfordres til å feire hjemme. Det er viktig at man heller ikke samles mange, slik at man følger de retningslinjene som regjeringen har satt, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.


Planlegger digital sending

17. mai-komiteen planlegger en digital sending på selve dagen.


Det planlegges for en 17. mai-gudstjeneste i Sarpsborg kirke som kan videooverføres på nett, samt en egen lokal film som også vil bli publisert på nett fra Sarpsborg med taler, kransnedleggelse og noen kulturinnslag.


Flaggheising og kransnedleggelse uten publikum
Selv om det blir annerledes, skal dagen fortsatt bli markert i Sarpsborg.


Det blir flaggheisinger og kransnedsettelser, men alt må foregå uten publikum, sier han.


Ordføreren håper alle vil få en fin feiring hjemme med familien sin eller andre nære og kjære likevel.
Spis masse kaker og is og syng på verandaen, oppfordrer han. Husk på å ta vare på hverandre, og vet dere om noen som ikke har det helt greit, så ta kontakt med dem.


17. mai-komiteen hadde møte tirsdag 14. april, og ordføreren sier at de nå skal sende ut informasjon direkte til ulike berørte parter, men venter foreløpig på regjeringens anbefaleringer for 17. mai-feiring som er ventet å komme i de nærmeste dagene.