april 27

Verdens vaksinasjonsuke


DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Verdens vaksinasjonsuke: et barn blir vaksinert mot hepatitt B i India. Foto: UNDP/Piyal AdhikaryVerdens vaksinasjonsuke

Verdens vaksinasjonsuke avholdes 24. – 30. april
Protected Together er årets tema. Hovedmålet for vaksinasjonsuken er å gjøre folk oppmerksomme på viktigheten av vaksinasjon opplyser FN-Sambandet i en artikkel:Millioner av barn mister muligheten for å få livsviktige vaksiner.


Allerede før korona lammet verden, har meslinger, polio og andre viktige vaksiner årlig vært utilgjengelige for 20 millioner barn under ettårsalderen. UNICEF advarer nå om at dette kan skape store utbrudd av sykdommer i 2020 og i mange år fremover.


40 millioner barn går glipp av poliovaksine i Pakistan


Ifølge Bistandsaktuelt, skulle 260.000 helsearbeidere ha deltatt i den landsomfattende vaksinasjonskampanjen i april. Helsearbeiderne må nå bruke sin tid på koronautbruddet i landet.

WHO frykter at malariadødsfall i Afrika kan dobles under koronapandemien

Verdens helseorganisasjon (WHO) påpeker viktigheten av å opprettholde tilgangen på anti-malariamedisiner og myggnett også under koronapandemien. Faller tilgangen på medisiner med 75 prosent, kan antallet malariadødsfall i verste fall bli dobbelt så høyt som i 2018. Det betyr, ifølge WHO, at 769 000 mennesker vil miste livet som følge av malaria.


WHO lærte av ebolakrisen da tiltakene mot malaria ble forsømt, og der økningen av malariadødsfall ble høyere enn antallet som døde av ebolasykdommen.


Amerikanske luftangrep i Somalia fortsetter tross koronapandemien


I de første fire månedene i 2020 har Trump-administrasjonen gjennomført flere luftangrep i Somalia enn under hele Barack Obamas åtteårsperiode som president. Eskaleringen av USAs uerklærte krig i Somalia foregår mens FNs generalsekretær Antonio Guterres gjentatte ganger har bedt om en global våpenhvile som følge av koronapandemien, og mens Somalia opplever en rask økning i antall smittetilfeller i landet.


Halve befolkningen avhengig av matvarehjelp

I Zimbabwe er halve befolkningen avhengig av matvarehjelp. Med nedstengninger har kornimporten sunket kraftig, og prisene har skutt i været, rapporterer Al Jazeera.


Regjeringen gir ekstraordinær kontantstøtte, men det blir stadig vanskeligere å få kjøpt mat, fordi mye av transportsystemet har gått i stå. Lasteskip med mat som ankommer nabolandet Mosambik må ligge i karantene før de kan losses.Flyktningbarn på de greske øyene kan miste utdanningstilbud


Det provisoriske skoletilbudet som UNICEF og andre organisasjoner har satt opp har blitt stengt, mens det har blitt organisert fjernundervisning via trykt materiell og mobiltelefoner. Nå er finansieringen til dette i ferd med å tørke ut.


Nå ber organisasjonene om en finansiering på 20 millioner dollar for å sikre skoletilbudet.
Når vi begynner å komme ut av denne krisen, er det avgjørende at utdannelse ikke blir oversett. Tiltakene mot covid-19 må ikke hindre oss å gi konstruktive læringsmuligheter og et trygt rom for barn til å lære, vokse og gjenvinne en følelse av normalitet i sine liv, sier Lucio Melandri, leder for UNICEFs Hellas-kontor
For barn som har blitt fordrevet på grunn av konflikt eller forfølgelse gjenoppretter skolegang håp og verdighet, sier Philippe Leclerc, UNHCRs stedlige representant i Hellas.