mai 04

Gamle beredere lagde vannskader for 96 millioner kronerLevetiden til varmtvannsberedere er gjerne 15-20 år. Eldre beredere har høyere risiko for for vannskade, opplyser forsikringsselskapet If. Foto: If


Millionødeleggelser

Hjemmets kanskje kjedeligste gjenstand kan være en tikkende vannbombe: Hvert år forårsaker varmtvannsberedere som har gått ut på dato millionødeleggelser opplyser If i en melding:I fjor håndterte forsikringsbransjen 1871 vannskader hvor årsaken var slitasje og elde eller lokal korrosjon på varmtvannsberederen. Disse vannlekkasjene alene gjorde skader for 96 millioner kroner i privathjem og bedrifter, ifølge tall fra Finans Norge.
Å skifte ut berederen sin står nok ikke øverst på «må gjøre»-listen til mange, selv om de ikke varer evig. Varmtvannsberedere i rustfritt stål har gjerne en forventet levetid på 15-20 år, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.
Veldig mange av de omfattende vannskadene skjer i borettslag og sameier der varmtvannstankene står i skap uten sluk på kjøkkenet. Da kan det gjerne være skader i flere leiligheter, hvor vann renner gjennom etasjene.


Uker med tørking

Selv om vannskader fra gamle beredere er dekket på forsikringen, har jeg til gode å snakke med noen som synes det er moro å ha vann i veggen gjennom tre etasjer, lekkasje inn til naboen i oppgangen eller kjellerstua full av vann, sier Clementz.
Ved siden av gjenstander og møbler som blir ødelagt, er det en annen stor hake: Ved store vannskader går vifter i ukesvis for å tørke opp, og deretter er det håndverkere inn og ut av boligen i flere uker.
Forsikringsselskapet If anbefaler alle å ta en titt på produksjonsåret for varmtvannsberederen sin. Året står på tanken.


Skriv dette året stort og tydelig med tusj på siden av berederen, så det er lett å se. Alternativt året tanken er montert. Varmtvannsberederen er kanskje hjemmet kjedeligste gjenstand, og det er smart å ha en tydelig påminnelse om når det er på tide å bytte, sier informasjonssjefen i If.
Ta en titt på og rundt tanken årlig for å oppdage tilløp til lekkasje tidlig, er hans råd.


Risiko på kjøkkenet

– Gamle varmtvannstanker som er plassert i benkeskap på kjøkken og uten vannsensorer og vannstoppeventil kan føre til store skader. Vi anbefaler boligsameier og borettslag å foreta årlige inspeksjoner av varmtvannsberedere. I leiligheter er det mange skader, sier han.


Tidligere var det mulig å installere beredere i alle rom uten å ha sluk eller lekkasjesikring. I alle nye boliger hvor det skal installeres ny bereder på for eksempel kjøkkenet, må den sikres mot lekkasje. Det vanligste er at rørleggeren monterer en vannstoppeventil.


Skal du bytte ut den gamle berederen din, og den står i et kjøkkenskap uten sluk, bør du få montert vannsenorer og vannstoppeventil. Det er også mulig å installere en slik ventil på berederen du har i dag, for sikkerhets skyld, sier Sigmund Clementz i If.