mai 06

Folk pusser opp, men glemmer taket


Det er flere titalls millioner i erstatninger som følge av utette tak og vegger. Ekspert Simon Andre Olsen viser et område det er viktig å sjekke. Foto via Gjensidige


Glemmer

Erstatningene som følge av utette tak og vegger økte med 50 prosent i første kvartal sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.


Hittil i år har Gjensidige registrert over 1 000 saker med utbetalinger for nærmere 40 millioner kroner opplyser forsikringsselskapet i en melding:


I disse Korona-tider er det mange som bruker tiden på å snekre, mekke ting i hjemmet og fikse hagene.
Men områder som er usynlige er det fort gjort å glemme, slik som det som skjuler seg under taksteinene. Nå er det en gyllen anledning til å fikse også på dette viktige området, sier tømrer og rådgiver Simon Andre Olsen i Gjensidige.


Mange tak er 30-40 år gamle. – Vi så at mange av disse var representert i skadene som kom under noen kraftige regnskyll i vinter, sier han.


Han mener boligeiere bør ha som mål å inspisere taket nøye to ganger i året, gjerne rett før og rett etter vinteren.


– Man kan få et godt inntrykk av tilstanden på taket ved å studere det fra bakkeplan. Men det er som regel enda bedre å sjekke det på nært hold, sier eksperten.


Sjekk om deler har løsnet, sprekker i fuge rundt pipe, rust eller deformasjoner i beslag. Her må det være så helt og tett som mulig.


– Frost og snø kan sprenge opp eller flytte på både takstein og beslag. Undertaket skal ta unna kondensvann fra takstein og vann som kommer bak taksteinene, sier han. Yttertekkingen er aldri helt vanntett, og over tid vil belastningen redusere levetiden på undertaket og undertaksbelegget.
Dette er en bygningsdel som ofte har kortere forventet levetid enn selve taksteinen, opplyser eksperten.


Oppdager du svarte prikker, svellinger, vannskjolder eller misfarging på loftet? Drypper det rett og slett innvendig fra taket? Kontakt forsikringsselskapet ditt, er Olsens råd.


Om taket begynner å lekke uten at det for eksempel er en storm som river det av, dekker toppforsikringen Hus Pluss alt fra og med bærekonstruksjonen og innover, men ikke selve taket. Men har du et tak som ikke er byttet på 50 år, så dekker ikke forsikringen de innvendige følgeskadene heller.