mai 06

Heder og ære for Jo Nesbø. Rivertonprisen..


– Kniv er en mørk, desperat og sorgtung roman i stort alvor, med suveren håndtering av en komplisert etterforskning. Den er elegant utformet med stadige overraskelser og mange rundturer som tar oss i overraskende retninger, og med mange glitrende enkeltstående fortellinger om fortidige hendelser, sa juryleder Hans H. Skei under dagens utdeling.Utdelingen av årets Rivertonpris fant sted utenfor Litteraturhuset i Oslo. President i Rivertonklubben, Trude Teige, ønsket velkommen og ga ordet videre til Skei.
– Jo Nesbø klarer gjennom en elegant turnert intrige og en komposisjon som bruker mange grep og teknikker – frampek, ledemotiv, litterære allusjoner og godbiter av mange slag å lage en uhyre intelligent kriminalroman. Og da mener vi ikke «flink» eller «smart» eller «utspekulert», men helt enkelt en suveren beherskelse av mordets enkle kunst, skrevet inn i en fortelling der ikke minst musikk spiller en avgjørende rolle og faktisk er med på å redde livet til Harry, avsluttet Hans H. Skei.– Noe av nøkkelen til Jo Nesbøs suksess, i tillegg til de nærmest virtuost sammenskrudde intrikate plottene, de slentrende musikalske replikkene, det storslåtte portrettet av skyggesidens Oslo, er det store bankende hjertet, sa forlagssjef og redaktør Nora Campbell i sin tale til forfatteren.Den tolvte boken om Harry Hole ble godt mottatt av anmeldere og lesere da den ble lansert 6. juni 2019. – Nesbø på sitt beste. Hans nye roman Kniv, er en fabelaktig og forrykende spenningsroman. Og en krim på høyt nivå, skrev Dagbladet. – Knivskarp spenning, skrev VG.Kniv er også kåret til tiårets beste kriminalroman av The Times krimanmelder, Mark Sanderson: Until last year Phantom (2012) was Jo Nesbø’s finest novel. “Humans are a perverted and damaged species,” says Detective Harry Hole, “and there is no cure, only relief.” After a shocking early twist Hole — back on the booze; his surname is pronounced “hurler” — has a recently released serial rapist in his sights, but evidence suggests that Hole, in a blackout, could have committed murder. Few thriller writers can move you to tears, but Nesbø can. “Love is a process of loss.”