mai 11

Omreisende båttyver stjeler alt som er løstLite er så surt som å få båtsesongen ødelagt av tyveri. Tyvene foretrekker havner uten sikring og vakthold. Illustrasjonsfoto
Tyvene foretrekker havner uten sikring og vakthold.

Forsikringsbransjen utbetalte over 62 millioner kroner etter 1189 meldinger om tyveri fra norske båteiere i fjor, viser tall fra Finans Norge.


-Vær på vakt om du oppdager ukjente biler i båthavna på kveldstid, det kan være tyver som ser seg rundt. Det er ikke uvanlig med raid fra omreisende, velutstyrte bander, sier Edmond Wold Gaulen fra Frende Forsikring i en melding:Vi har allerede eksempler på omreisende tyver i Vestland nå i helgen. De har slått til i havner over et større område. Ikke nøyer de seg med å stjele alt som er løst, men har også kuttet løs store motorer, sier Gaulen.


Merking og vakthold

Stadig flere sikrer båten godt, og det er ofte enkle tiltak som skal til for å sikre at tyvene heller prøver seg på neste båt, så du får ha utstyret ditt i fred.
Forlat i hvert fall ikke båten i et mørkt og avsidesliggende havneområde, og sørg for at motor og kostbart utstyr er godt merket, sier fagsjefen i Frende, som mener vakthold i havnene er et godt tiltak nå.


En god løsning kan også være å låse mindre og mellomstore båter til brygga med en jernbeslått vaier og en kraftig forsikringsgodkjent hengelås.


Stjeler alt som er løst

De fleste tyverier fra båt, er av utstyr og løsøre.
Små påhengsmotorer bør du ta med hjem, bensintanken også. Større motorer låser du med spesiallås. Ett tips kan også være å fjerne en motordel, som gjør den umulig å starte. Sørg også for at alle luker og dører er låst, og ikke la attraktivt utstyr ligge fremmes, sier Gaulen.


I noen båter kan du klikke av rattet, det er god tyverisikring mot at de får med seg selve båten, mener han. Han anbefaler også å installere sporingsutstyr.


Skremmer tyvene

Det finnes mye godt og etter hvert rimeligere elektronisk sporingsutstyr til båt.
Også eiere av mindre båter bør forhøre seg om slik sikring. En alarm med skikkelig sirene, vil også kunne skremme tyvene, så båten din får ligge, mener Gaulen.


Mange forsikringsselskap gir rabatt, hvis du har båten liggende i havn med organisert vakthold. Både politiet og Frende anbefaler at du tar bilder av båten. Det vil gjøre det lettere for politiet å etterlyse båten, om den blir stjålet.Tips

• Bruk båthavner som har etablert vakthold
• Foreta selv hyppig tilsyn med båten
• Ta med deg verdisaker når båten forlates
• Kostbart utstyr som ikke kan tas med må oppbevares innelåst i båten
• Husk at båten er ekstra tyveriutsatt når den står sjøklar på henger
• Sørg for å sikkerhetsmerke skrog, motor og drivverk
• Hekkaggregater er tyveriutsatt og bør avmonteres under vinteropplag
• Fjern løs bensintank, eller lås denne inn
• Fjerning av en viktig motordel eller montering skjult hovedbryter vanskeliggjør båttyveri
• Tyverialarm finnes i mange varianter, spør forsikringsselskapet om råd
• Ved tyveri, kontakt umiddelbart politi og forsikringsselskap
• Sørg for å ta bilder av båtenKilde: Finans Norge