mai 16

Frykter flere båtulykker i år
Interessen for fritidsbåt har gått kraftig opp i kjølvannet av koronakrisen. Fire av ti vil bruke båten mer i år enn tidligere, viser en spørreundersøkelse skriver Tryg Forsikring i en melding:– Vi tror det blir rekordmange fritidsbåter på sjøen i år, og frykter at antall ulykker og båtskader vil øke betydelig, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.– Vi vet at mange skippere har liten eller ingen erfaring, og dette øker risikoen ytterligere, sier han.
Årlig omkommer 30 personer i fritidsbåtulykker i Norge, og forsikringsselskapene utbetaler vel en halv milliard kroner hvert år etter skader på fritidsbåter.
– Vi anbefaler alle som skal legge ut på sjøen i år å ta båtførerprøven, senke farten og holde seg edru når man fører båt, sier Irgens.– Fart og fyll dreper like effektivt på sjøen som på land, og mange ulykker kan unngås dersom farten settes ned og pilsen får være i kjøleskapet til båten er fortøyd, poengterer han.


Har ikke smitteverntiltak om bord


I den ferske spørreundersøkelsen, som er gjennomført av Mantap for Tryg Forsikring, svarer hele åtte av ti at de ikke har iverksatt noen tiltak i båten for å forebygge smittefare mot koronavirus.
– Myndighetenes smittevernråd om avstand og antall gjelder brukere av fritidsbåt også. Vi anbefaler alle å være ekstra nøye med vedlikehold med tanke på driftssikkerhet, slik at man ikke havner i situasjoner som belaster nødetater unødig, sier konstituert generalsekretær Stig Hvide Smith i Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF).


Ta forholdsregler

Tryg Forsikring og Kongelig Norsk Båtforbund har følgende tips til dem som skal ut på fjorden med fritidsbåt i sommer:


Gjør deg kjent med båten din i kontrollerte omgivelser før du reiser ut.


Hold deg i leden og kjente farvann. Sett ned farten om du er usikker.


Husk sikkerhetsavstand og smittevernregler i gjestehavner.


Husk redningsvest og bruk den.


Husk håndsprit og god hygiene også til sjøs.