mai 21

Vårflommen kan rasere campingvogner


Hundrevis av campingvogner befinner seg i faresonen for å bli ødelagt av vårflom i år.
Blir det storflom i år, ligger mange campingplasser utsatt til. Foto via If / Pixabay


Vårflommen kan rasere campingvogner

Ved hver eneste storflom får mange campingvogner omfattende vannskader der de står eller blir ført med av de store vannmassene, opplyser forsikringsselskapet If i en melding:– Eiere av campingvogner bør nå planlegge for rask evakuering og flytting av vognen til et trygt sted. Vi er kommet til det punktet i flomvarslene hvor en slik nødplan er nødvendig. En rekke campingplasser ligger svært utsatt til om varslene slår til og det blir storflom i år, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.Mange av Norges mest populære campingplasser ligger langs vassdrag og elver hvor det kan bli flom som kan føre til store ødeleggelser.
Det er stor sannsynlighet for stor vårflom både i sør og nord i år. Det går frem av den ferske vårflomanalysen til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Hvor stor flomtoppen blir, og når den kommer, avhenger av hvordan været utvikler seg. Hvis det blir bråvarmt, med masse regn i tillegg, er det en dårlig kombinasjon, understreker forsikringsselskapet If.


Sjekke opp

– Som campingvogneier bør du ta kontakt med campingplassen din for å sjekke om den har planer for flytting og evakuering av vogner. Likevel er det ditt ansvar som eier å gjøre tiltak for å unnå eller begrense skade. Vi får håpe det ikke blir storflom, men muligheten for det har blitt varslet i lang tid. Dermed er det mulig for alle å sikre vognen sin om nødvendig, sier Sigmund Clementz i If.
Dersom nødvendig sikring ikke blir gjort, har forsikringsselskapene anledning til å kutte i erstatningen.– Det skjer heldigvis ikke ofte, og er ikke noe forsikringsselskapene ønsker å gjøre. Det hender i de tilfellene hvor man nærmest har stått med hendene i bukselommene og sett på at vognen blir tatt av vannet. Selv om man har hatt ukes- eller dagesvis på å evakuere campingvognen til en sikker plass, sier Clementz.– Oppbevares campingvogn eller -bil på egen tomt, og den er flomutsatt, er det selvsagt viktig å gjøre tiltak der også, sier han.