mai 29

Kontrollerer ikke redningsvesten


Få nordmenn vet at en oppblåsbar redningsvest trenger godt ettersyn og årlig vedlikehold for å fungere.


Det er viktig at vesten er godt vedlikeholdt før årets båtsesong. Det er også viktig at den sitter godt, og at den er festet forskriftsmessig. Hvis ikke kan du ende opp med en vest som forsvinner over hodet om du havner i vannet skriver Redningsselskapet i melding:Det er viktig at vesten er godt vedlikeholdt før årets båtsesong. Det er også viktig at den sitter godt, og at den er festet forskriftsmessig. Hvis ikke kan du ende opp med en vest som forsvinner over hodet om du havner i vannet.


I undersøkelser som Redningsselskapet har utført de siste årene har det kommet frem at nesten 90 % av vestbrukere ikke tar årlig kontroll av sine oppblåsbare redningsvester. En slik vestsjekk kan være helt avgjørende dersom uhellet er ute.
-Det er dessverre alt for mange vester i bruk som har gått ut på dato eller som kan ha blitt defekt som følge av dårlig lagring og vedlikehold. Det er viktig å sjekke vesten før bruk, slik at man ikke kler på seg en falsk trygghet, sier Frode Pedersen, informasjonssjef i Redningsselskapet.


Sjekk vesten dagen 30. mai

Redningsselskapet arranger hvert år «Sjekk vesten-uken» for å gjøre båtfolk klar over at en oppblåsbar redningsvest krever årlig vedlikehold. Uken avsluttes med selve «Sjekk vesten-dagen» , der Redningsselskapets skøyter og kontorer vanligvis tilbyr gratis vestsjekk. For å ivareta kravet om riktig smittevern i dagens situasjon, har Redningsselskapet valgt å gjøre hele Sjekk vesten-uken digital. Vi gir tips, råd og informasjon om vester og vestsjekk, gjennom Redningsselskapets sosiale medier. Sjekk-vesten uken startet mandag og avsluttes med Sjekk vesten-dagen lørdag 30. mai.-Vi går nå inn i en av sesongens mest aktive helger på sjøen. Pinsehelgen i år er ekstra spesiell fordi vi har utfordringer med smittefaren, men også fordi mange debuterer som båtfolk. Derfor setter vi nå fokus på at folk må ta ansvar for egen sikkerhet. Sjekk vesten, og bruk den riktig, sier Pedersen.Sjekk vesten selv

Oppblåsbare vester har de senere årene blitt svært populære, men for at de skal fungere i en nødsituasjon er man avhengig av at flere ting er i orden. Her er sjekklisten som skal utføre årlig:
-Sjekk at trekket og spenner er hele og uskadde – kontrollér også at skrittstroppen(e) er på plass og fungerer.-Åpne trekket – finn fram utløsermekanismen og sjekk om begge indikatorene er grønne.
-Skru ut CO2-patronen og se at den ikke er avfyrt . Dra i den manuelle utløsersnoren og se at nålen som skal perforere CO2-patronen løper lett opp og ned. Er den ubeskadiget settes den inn igjen – kontrollér at indikatoren går fra rødt til grønt.

-Skru ut den vannaktiverte avfyringsmekanismen – sjekk at datostemplingen ikke utgår før om et år – sett inn mekanismen igjen og se at indikatorfeltet går fra rødt til grønt.

-Inspisér lungen (blås den gjerne opp med en pumpe og la den ligge et døgn), – er det tegn til stor slitasje eller hull må vesten kasseres

-Etter at du har gått gjennom punktene over, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten.

-Pakk sammen lungen riktig – den skal foldes ikke rulles og sett sammen yttertrekket med glidelåsen

-Pass på at den manuelle utløsersnoren dras ut gjennom åpningen i glidelåsen eller ut av baksiden på trekket – slik at denne er tilgjengelig i en nødsituasjonInformasjon om årets Sjekk vesten-uke finner du her: www.sjekkvesten.no / #sjekkvesten2020