juni 04

Kø for EU-kontroll før fellesferien


Foto via Tryg Forsikring / Shutterstock


Kø for EU-kontroll før fellesferien

Etter at 187.000 biler fikk tilbud om utsatt EU-kontroll i mars og april på grunn av koronakrisen, er det nå voldsom pågang fra bileiere som trenger å få bilen godkjent før fellesferien. Bilverksteder landet rundt vurderer å øke kapasiteten for å ta unna køen skriver Tryg Forsikring i en melding:– Det er travle dager for våre verksteder, mange har utsatt EU-kontrollen og trenger godkjenning før de skal på bilferie. Foreløpig klarer vi å ta unna, men det er mulig vi må revurdere hvis pågangen blir større. Enkelte av våre verksteder vurderer utvidede åpningstider og lørdagsåpent dersom behovet øker frem mot fellesferien, sier Siw Holter, daglig leder i den landsdekkende bilverkstedskjeden AutoMester.Over halvparten ble ikke godkjent

Adgangen til å utsette EU-kontrollen er nå opphørt. Samtidig viser ferske tall at over halvparten (55%) av bilene som var til EU-kontroll hos AutoMester-kjeden i april ikke ble godkjent.– En viktig årsak til periodisk kontroll av bilparken er å få sjaltet ut biler med feil og mangler som gir redusert sikkerhet i trafikken. Etter negativ EU-kontroll ser vi at mange velger å vrake eller kvitte seg med bilen fremfor å risikere kostbare reparasjoner. Men for de fleste er det som regel ikke dyrt å få fikset årsaken til manglende godkjenning. Rundt 90 prosent av bilene på etterkontroll blir godkjent, sier Holter.To av ti overholder ikke serviceintervallene

I en spørreundersøkelse gjennomført av YouGov for Tryg Forsikring svarer over to av ti, 24 prosent, at de ikke alltid pleier å overholde tidsintervallene for bilens service.


– Mange bileiere er trolig ikke så nøye med tidsfrister, men dropper du service på bilen kan det bli dyrt. I verste fall kan det gå utover garantien. Samtidig tror noen EU-kontroll er en slags service på bilen. Det er det ikke. Dropper man å gjennomføre EU-kontrollen innen tidsfristen, risikerer man å bli avskiltet på stedet ved kontroll, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.


Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov.


Det er i perioden 8. – 18. oktober 2019 gjennomført til sammen 1002 CAWI-intervjuer med personer 18+ år med bil i husstanden.

På spørsmål «Pleier du alltid å overholde tidsintervallene for bilens service?» er svarene blant de som har bil i husstanden og førerkort: Ja 68%, Nei 24%, Vet ikke 7%.

Per 29. mars 2019 var det registrert vel 2.8 millioner personbiler i Norge, ifølge SSB.