juni 12

Har du fått deg sommerjobb? Ikke glem skattekortet!


Tjener du under 55 000 kroner i året slipper du å betale skatt, men du må likevel bestille frikort hos Skatteetaten.Husk at du må skaffe deg frikort eller skattekort: Hvis du ikke har bestilt det, skal arbeidsgiver trekke 50 prosent skatt av inntekten din opplyser etaten i en melding:Frikort eller skattekort? Det er spørsmålet for mange unge som går årets sommerjobb i møte.


•Har du ikke hatt jobb tidligere og tjener mindre enn 55 000 kroner, kan du bestille frikort på skatteetaten.no/frikort.


•Hadde du frikort i fjor og fortsatt regner med å tjene under beløpsgrensa, trenger du ikke bestille nytt.
Frikortet er allerede tilgjengelig for arbeidsgiver.-Det er lurt å sjekke om du har frikort fra før, eller bestill på skatteetaten.no/frikort, slik at arbeidsgiver ikke trekker deg 50 prosent. Gjør dette i god tid, ikke vent til siste liten, oppfordrer divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten.Du kan bestille frikort fra det året du fyller 13 år, du må være elektronisk bruker, og du må bestille i eget navn med egne PIN-koder. Foreldre kan ikke bestille på vegne av sine barn. Har du flere arbeidsgivere må du også huske å fordele frikortbeløpet.


Når må jeg skaffe meg skattekort?

Hvis du vet at kommer til å tjene over 55 000 kroner i sommer, må du bestille skattekort. Har du først brukt frikort vil beløpet du allerede har tjent tas med i grunnlaget for beregningen av nytt skattekort. Uansett vil den totale skatten du betaler bli den samme.


Skattefrie småjobber

Dersom du tjener inntil 1 000 kroner hos en arbeidsgiver i løpet av et år, skal du ikke oppgi dette til Skatteetaten. Jobber du for et idrettslag eller en annen frivillig organisasjon, kan du tjene inntil 10 000 kroner uten å måtte oppgi det.Klipper du plenen til naboen, maler huset til bestefar eller gjør annet arbeid for en privatperson, kan du tjene inntil 6 000 kroner i løpet av året hos denne personen uten å måtte oppgi det.


Elektronisk ID

Du bestiller frikort eller skattekort på skatteetaten.no. For å logge deg på våre digitale tjenester må du ha en elektronisk ID (MinID, BankID eller BankID på mobil). Har du ikke elektronisk ID, kan du bestille det på idporten.no.—-Foto via Skatteetaten