juni 16

Knuste oppgitt rekkevidde i verdens største elbiltestForholdene var optimale med temperaturer mellom femten og tjueen grader og tørt vær. Men det var overraskende at så mange biler skulle kjøre så langt som de gjorde. Foto: NAF


Testet 29 elbiler

NAF og Motor hadde med 29 elbiler på test. Alle kjørte lenger enn oppgitt rekkevidde, og noen knuste den solid. – Teslas modeller gikk som forventet lengst, men koreanerne imponerte igjen og knuste oppgitt rekkevidde, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en artikkel:
Det er andre gang NAF og Motor tester rekkevidden på et stort utvalg elbiler. I vinterens test ble 20 av bilene testet og alle kjørte da kortere enn oppgitt rekkevidde, den såkalte WLTP-rekkevidden. Siden da har det kommet ni nye elbilmodeller på markedet, som alle ble inkludert i sommerens test.10. juni ble samme rute som i vinter kjørt. Denne gangen var det mange som kom seg både opp på Dovrefjell og over Venabygdsfjellet. I vinter kapitulerte alle bilene før Venabygdsfjellet.
– Forholdene var optimale med temperaturer mellom femten og tjueen grader og tørt vær. Men det var overraskende at så mange biler skulle kjøre så langt som de gjorde, sier Sødal.I vinterens test overbeviste Hyundai Kona med å kjøre nesten like langt på norsk vinterføre som rekkevidden produsenten har oppgitt. Nå overbeviste samme bil igjen ved å kjøre hele 88 kilometer lenger enn oppgitt rekkevidde. Også koreanerne Kia e-Niro og e-Soul klinket til med lang rekkevidde. E-Niro kjørte 69,5 kilometer lenger enn oppgitt rekkevidde og e-Soul med 68 kilometer. Også Opel Ampera-e, som skuffet i vintertesten, kjørte langt, hele 89 kilometer lenger enn oppgitt rekkevidde.


– De fleste av modellene gikk mye lenger enn det som står i salgsmateriellet. Igjen bekreftet dette at den offisielle målemetoden, WLTP, bare er en indikasjon på rekkevidde og ikke fakta, sier Nils Sødal.


Testen viser at det ikke er lett å beregne rekkevidden på elbiler. Mange faktorer spiller inn og det er stor forskjell på vær, topografi og føreforhold.– Det som i hvert fall er sikkert etter denne testen, er at norgesferien i elbil kan by på færre ladestopp enn mange tror. Så lenge været er godt, går bilene langt, ja faktisk lenger enn du tror, avslutter Nils Sødal.Flere enn bilene som er trukket frem her imponerte i testen. De kan du lese om på naf.no