juni 22

SLURVER: Bare en av tre båteiere sikrer båten sin tilstrekkelig


Foto via Redningsselskapet


Norske båteiere ble i fjor frastjålet båter og båtutstyr for over 60 millioner kroner. Likevel oppgir kun 1 av 3 at båten deres ikke er tilstrekkelig sikret mot tyveri.


–Dette er overraskende høye tall, sier daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare.


I undersøkelsen, utført av Norstat på vegne av Securmark, oppgir omtrent 1 av 3 norske båteiere at båten deres ikke er tilstrekkelig sikret mot tyveri. Som et minimum anbefaler både forsikringsselskaper, politi og aktører som arbeider med tyveriforebygging at båt og motor bør låses.


-Det er svært store verdier som ligger fortøyd. Med godt båtsalg og mange flere båter i havner og ved bryggene, må det påregnes at båter og båtmotorer også i år vil være attraktive for tyver. Vår klare oppfordring er at båteierne sikrer verdiene sine, sier Skaare i en melding:ØKT INTERESSE

I samme undersøkelse oppgir omtrent 1 av 3 båteiere at de kommer til å bruke båten mer denne sommeren enn tidligere. I tillegg opplyser FINN om økt interesse både for båter og båtplasser.


_ Med flere båter og båtmotorer på markedet, øker også sannsynligheten for tyveri. Sammenlignet med Sverige, hvor det årlig stjeles 2 000- 2 500 båtmotorer, ligger vi heldigvis et stykke bak i Norge. Men vi bør samtidig være oppmerksomme, mener han.VANSKELIGE ARBIEDSFORHOLD

Sikring av båt og båtmotor koster nødvendigvis ikke så mye. Ofte handler det om planlegging og å ta forholdsregler. FG-godkjente låser, en solid wire og tydelig merking er ofte gode, preventive tiltak. I tillegg bør båteieren vurdere hvor(dan) båten ligger fortøyd, og passe på å ta med verdifulle gjenstander hjem.


-Det handler om å gjøre arbeidsforholdene så vanskelig som mulig for tyvene. Ser de at det kreves mye for å stjele en båt, så går de ofte til den neste. Hvis alle investerer litt tid og litt penger i sikkerhet, så unngår vi tyverier, sier Kjetil Aa. Skaare.


Sikkerhetstips fra Securmark:

Planlegg hvor – og hvordan – du ønsker å låse båt og motor. Unngå å låse båten i baugkroken da denne er lett å klippe.


Sjekk at wire/kjetting og lås er i god stand. Bruk FG-godkjente produkter. Disse får du kjøpt de fleste steder du kjøper båtutstyr.


Ta bilder av båt og motor, fra ulike vinkler, utvendig og innvendig. Bildene er svært nyttig ved eventuell anmeldelse og etterlysning av båten. Vi anbefaler å ta nye bilder før hver sesong. Det er ofte enklere å ta gode bilder før båten sjøsettes.


Hvis du har mulighet: Velg en båtplass hvor det er organisert vakthold.


Merk båt og motor med FG-godkjent tyverimerkingssystem.


Advarselsmerker på båt og motor har stor preventiv effekt. Bytt ut slitte merker.


Gjør en vurdering av hva slags utstyr du har liggende i båten og hva du tar med deg hjem. Unngå å oppbevare kostbart og lett omsettelig utstyr synlig i båten.


Ha jevnlig tilsyn med båt for sjekk av låser og fortøyninger.


Pass på nabobåten også! Mange tyverier kan unngås ved at alle i båthavna er oppmerksomme og følger med. Flere båthavner har god erfaring med å innføre tyverihemmende tiltak. Sjekk med din båthavn.