juni 29

Gjellestad: Ministeren tok første stikkMiljøvernminister Sveinung Rotevatn tar første spadetak for Gjellestad-utgravingene. Foto via Viken fylkeskommune / F. Norland


Da klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn satte spaden i jordet på Gjellestad i Halden for noen få dager siden var den første fullskala utgravingen av en skipsgrav fra vikingtiden på over 100 år offisielt i gang skriver Viken fylkeskommune på sine nettsider:

– Dette skipet er av enestående betydning, både nasjonalt og internasjonalt. Men det er sårbart for nedbryting. Derfor var det viktig for regjeringen å gi en ekstrabevilgning slik at utgravingen kunne starte. Det skal graves i fem måneder, og dette området har potensial til å fornye forskningen i lang tid framover. Oseberg-utgravingen fant sted i 1904, nå har vi helt andre teknikker og muligheter til rådighet for å finne de puslespillbitene som kan gi oss innblikk i historien. Jeg kommer til å følge utgravingen nøye, lovet statsråden. Han lovet også forutsigbar finansiering av prosjektet.

Skrøt av Viken

– Viken er der det skjer, og det var der det skjedde for 1000 år siden, i et senter for innovasjon og driftighet. Det er lite som engasjerer så mye som vikingtiden, sa assisterende riksantikvar Audun Skeidsvoll. Han skrøt også av både grunneier Olav Jellestad, samarbeidet med både frivillige (metallsøkere) og andre aktører, og trakk fram visualiseringen gjennom www.gjellestadstory.no som en fascinerende måte å formidle kulturminner på.Forståelse

– Gjellestad er jo blitt en internasjonal størrelse, etter at våre folk i Østfold begynte å undersøke området i forbindelse med en søknad om drenering. Nå bidrar det til å øke forståelsen av kulturarven og formidlingen av den, kanskje også verdiskaping, sier Morten Hanisch, tidligere fylkeskonservator i Østfold, nå seksjonsleder for arkeologi i Viken fylkeskommune.


—-


Aktuell link
| Viken fylkeskommune