juli 13

Fornøyde! – Utsolgt
Allerede én uke etter åpningsdagen klarte T-rex og de andre dinosaurene å smadre fjorårets besøkstall på INSPIRIA science center – og det til tross for at kun 200 slipper inn om gangen skriver INSPIRIA i en melding:


10 dager etter åpningen er det ikke lenger noe å lure på; Interessen for de naturtro dinosaurene har vært enorm! Med alle tre puljer utsolgt hver eneste dag de første 14 dagene, er besøkstallene fra de to foregående årene billedlig sett revet i fillebiter.


I 2018 var det totalt 3919 besøkende hele måneden, og i fjor var det 5636, mens antall besøkende i juli på kun 14 dager i 2020 kommer til å bikke 8 400 mot slutten av uka. I tillegg er det allerede flere hundre forhåndssolgte billetter til dager senere i måneden og i august. Fortsetter det slik, ser det plutselig svært lyst ut igjen for vitensenteret.
Utsolgt i to uker på rad? Dette er jo en braksuksess! smiler administrerende direktør Geir Endregard fornøyd.
– Vi har måttet ta mange vanskelige avgjørelser for å sørge for godt smittevern før vi kunne åpne igjen. Spesielt begrensningen på 200 personer om gangen følte vi var veldig viktig for at gjestene skulle kunne holde god avstand til hverandre.


Vi visste likevel ikke hvordan dette ville bli mottatt, eller om vi risikerte å få puljer som var nesten tomme. Responsen har heldigvis vært overveldende positiv, sier han videre.


Med de stabilt høye besøkstallene ligger vitensenteret overraskende godt an med tanke på å dekke inn de relativt store kostnadene som en slik utstilling medfører. Med tapte publikumsinntekter fra perioden med stengte dører mellom mars og juli, er det kjærkomment at responsen har vært såpass god.


Bra for nærområdet

Ifølge Endregard spiller vitensenteret en viktig rolle for å tiltrekke seg turister til særlig Sarpsborg, Fredrikstad og Halden om sommeren, og denne sommeren er det viktigere enn noen gang.


– Alle har vært nødt til å tenke litt annerledes i år. Vår nærmeste nabo Quality Hotel Sarpsborg, har for eksempel lagt til rette for at deres gjester skal få en slags «All inclusive»-sydentur, med badeland og god mat. Men de er samtidig avhengige av at gjestene skal kunne oppleve noe annet utenfor hotellets vegger.Det samme gjelder alle andre hoteller, samt hytteutleiere eller campingplasser i området.
– Med trekkplastre som INSPIRIA, Klatring på grensen, og Gamlebyen i Fredrikstad er det gode muligheter for å planlegge en fantastisk familieferie her i søndre Viken, sier Endregard.


Bestill billetter i god tid

Under normale omstendigheter ville det vært plass til mange flere inne på vitensenteret samtidig. Derfor er dette med utsolgte billetter en nokså ukjent ting å forholde seg til for Endregard. Tidligere har det stort sett bare vært fullt i forbindelse med spesielle arrangementer – ikke hver dag i ukevis. Han råder derfor alle som ønsker å se dinosaurene i løpet av fellesferien om å være tidlig ut med å bestille billetter:– Erfaringen så langt er at vi selger ut billettene 2-3 dager i forveien. Selv om vi selvsagt ønsker at så mange som mulig skal få sett dinosaurene, kommer vi ikke til å øke antall gjester om gangen i nær framtid. Smittevern er nødt til å komme i første rekke.


– Derfor er anbefalingen å forhåndsbestille billett i god tid for å være sikret plass. Vi har åpent hver dag frem til 16. august, men kommer til å holde utstillingen åpen også i helger og skoleferier utover høsten, så det vil komme flere muligheter, avslutter INSPIRIA-direktøren.