juli 14

Meldt styrtregn i kveld – frykter store vannskader

Det er sendt ut gult farevarsel for styrtregn på Østlandet i kveld. Tryg Forsikring frykter det kan bli mange og store vannskader, og ber folk ta sine forholdsregler.
– Ekstremnedbør med styrtregn har økt kraftig i Norge de siste årene, og ført til tusenvis av vannskader skriver forsikringsselskapet i en melding:

I fjor sommer ble det kaotiske tilstander i Oslo og deler av Østlandet etter styrtregn, og vi frykter mange vannskader nå også. Av erfaring vet vi at styrtregn medfører stor fare for oversvømmelser, jord- og flomskred. Folk bør se til at det ikke ligger løv og skitt og andre hindringer der vannet skal renne, og helst ikke parkere bilen sin nær et kumlokk. Faren er stor for overvann og at veier blir stengt, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Rekordstore vannskader i fjor

Meteorologisk institutt anslår at det lokalt kan komme opp mot 20 mm nedbør i timen i kveld. Varselet om styrtregn gjelder særlig for sørlige deler av Østlandet. Forsikringsbransjen registrerte i fjor over 70.000 vannskader til en kostnad av 3,2 milliarder kroner.

– Størst økning var det etter styrtregn som flere ganger medførte til tusenvis av vannskader, ofte i et begrenset geografisk område slik det som traff Fredrikstad og førte til skader for 150 millioner. Frekvensen av ekstremnedbør har økt dramatisk de siste årene, trolig som en del av klimaforandringene. Som oftest dreier de fleste skadene seg om kjellere som blir oversvømt, tilbakeslag fra avløp der vannet går tilbake til boligen, samt biler som står under vann.

Faktisk registrerte bransjen i fjor en ny vannskade hvert åttende minutt i snitt, sier han.——Foto via Tryg | Shutterstock