juli 22

Prøver å «slå» GPS’en


FØRSTEMANN: GPS er et nyttig verktøy for å finne frem, men ikke la den trigge konkurranseinstinktet ditt.

To av fem unge under 30 år innrømmer å ha kappkjørt mot GPSen. For å slå den må du som regel bryte fartsgrensen skriver Gjensidige i en melding:

De fleste har lagt årets sommerferie til Norge. Det betyr flere biler på norske veier, og trolig også mer bruk av GPS for å finne frem til ukjente destinasjoner. Navigasjonssystemet er et nyttig verktøy, men det kan også være trafikkfarlig – særlig om du lar den trigge konkurranseinstinktet ditt.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos for forsikringsselskapet Gjensidige kommer det frem at 16 % av norske bilførere en eller flere ganger har kappkjørt mot GPSen. Oslo og Vestfold skiller seg ut geografisk, med henholdsvis 21 % og 20 %.

Det er dobbelt så mange menn som kvinner som lar seg utfordre av tidsestimatet som dukker opp på skjermen.

Verst er det blant de unge; hele 40 % innrømmer at de har forsøkt å slå GPSen på tid. Det bekymrer Marie Brudevold, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

–Jeg kan forstå at mange ønsker å komme fortest mulig frem, og at det er fristende å vise GPSen at du er raskere enn den tror, men det må ikke gå på bekostning av trafikksikkerheten, sier hun.


Må kjøre for fort


Når fokuset er på det digitale kartet fremfor veien foran deg, kan det fort bli trafikkfarlig.

–I tillegg må du ofte bryte fartsgrensene for å kunne «vinne» over GPSen. Høy fart og ufokusert kjøring er en fryktelig dårlig kombinasjon, sier Brudevold.

Hun oppfordrer sommertrafikantene til å holde fokus på veien, og ta seg god tid – selv om det betyr at du «taper» mot GPSen.

–Det viktigste er ikke å vinne, men å komme trygt og helskinnet frem, fastslår hun.