august 11

Oppvaskmaskinen er en vannskadeverstingOppvaskmaskiner varer ikke evig, og lekkasjer fra tilårskomne maskiner gjør årlig skader for millioner av kroner. Foto: If


Gamle oppvaskmaskiner og vannslanger som er gått ut på dato er hovedårsaken til 4500 vannskader hvert år.

Morkne slanger og pakninger er en gjenganger sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If i en melding:

– En god del av skadene blir også veldig store fordi mange boliger mangler sluk på kjøkkenet til å takle vannet. Dette gjelder først og fremst eldre boliger, fordi det ikke var krav om sluk på kjøkken tidligere, sier han.

I fjor var det 4396 vannlekkasjer og -skader fra såkalte vanntilkoblede maskiner, viser bransjetall fra Finans Norge. Vannlekkasjene forårsaket skader for nesten 202 millioner kroner.

De siste årene har skadeantallet ligget rundt 4500, men i 2016 var det en skadetopp med over 5335 vannskader. I første kvartal i år har det vært 917 skader fra vanntilkoblede maskiner.

– Slikt som kaffemaskiner med vanntilførsel og kjøleskap med isbitmaskin fantes ikke på norske kjøkken før, og disse nye innretningene er med på å dra opp tallene. På 70-tallet var det oransj eller grønn linoleum som tålte en støyt på kjøkkengulvet. Nå har mange dyr parkett, og stua går gjerne i ett med kjøkkenet. Klart skadene blir større og mer kostbare, sier han.

Ifølge Sigmund Clementz i If er lekkasjestoppere og vannsensorer viktige våpen for å redusere vannskader på kjøkkenet.

– Da får du raskt beskjed om at noe er på ferde, og vannet stoppes slik at skaden ikke blir så stor som den kunne blitt. Det kjedelige med vannskader i flermannsboliger, bygårder og blokker, er at én eller flere naboer ofte også blir rammet, sier han.