august 17

113 – sesongpremiere!


I den andre sesongen av «113» følger vi blant andre ambulansearbeiderne Christina Rebekka Eriksen (t.v.) og Trine Lynghaug som jobber i Tromsø.

Nå kommer en ny sesong av NRK-serien om akutthelsetjenesten. Vi får være med på livets største øyeblikk – fra når et barn kommer til verden med et skrik, til det siste åndedrag pustes ut. Sesongpremieren er søndag 30. august NRK1 klokken 19.45Gjennom ti nye episoder av TV-suksessen «113» får vi følge kjente og nye ansikt i deres jobbhverdag, med både oppturer og nedturer beskriver NRK i en melding:

I høstens serie blir vi nærmere kjent med akutthelsetjenesten i Tromsø, Skjervøy og Nordkjosbotn.


Lange avstander er ekstra utfordrende

Ambulansen på Skjervøy i Nord-Troms, har ansvaret for fem bebodde øyer. De befinner seg timevis unna nærmeste sykehus, og de har bare én ambulanse.

Det er fortvilende å måtte kjøre den lange veien. Vi vet at tidsfaktoren er prekær.

Utsagnet kommer fra ambulansearbeider på Skjervøy, Stig-Håkon Ballovarre. Med seg i bilen har han en ung pasient som har fått slag. Veiene er glatte, og helikopteret er opptatt med en annen pasient – på et helt annet sted.


Liv og død

I andre sesong av «113» får du se hvordan det kan være for en 20 år gammel lærling å bli kastet ut i den brutale virkeligheten. Ambulanseyrket er spennende, men også mentalt og medisinsk krevende.

Også i år får vi følge det som skjer fra telefonen kommer inn til 113. Vi blir vitne til de hektiske første sekundene av en desperat nødsamtale og de livsviktige spørsmålene operatøren på akuttmedisinsk kommunikasjonssentral, AMK, må ha svar på. Samtidig sendes det ut ambulanse. Er pasienten langt unna sykehus, må helikopter rykke ut. Sekundene teller når hjertet har stanset. Eller når en alvorlig ulykke har skjedd.


Malin Steinsvik og Morten Sandberg må kjøre over lange avstander som ambulansearbeidere på Skjervøy.

Det her er det verste jeg noen gang har opplevd som ambulansearbeider. Og jeg er sikker på at jeg aldri kommer til å oppleve noe lignende igjen.

Det sier ambulansearbeider Trine Lynghaug, etter en av de mest dramatiske oppdragene som vises i sesongen. Hun er ofte sammen i ambulansen med kollega Christina Rebekka Eriksen, og de to er blant hovedpersonene i høstens sesong.


Sterke scener fra sykehuset

Sesong 2 viser også flere sterke scener inne fra sykehuset. Både helsepersonellets arbeid med å redde liv, men også situasjoner der livet ikke står til å redde.

Handlingen i serien foregår i spektakulær natur, arktisk klima og omskiftelig vær. Vi følger ambulansearbeidere, leger, redningsmenn, akuttsykepleiere og 113-operatører ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Den akuttmedisinske beredskapen ved Universitetssykehuset i Tromsø er et godt utgangspunkt for å synliggjøre den viktige jobben helsepersonellet gjør.