august 21

Regn og vind..Foto via Tryg Forsikring

Etter mye varmt sommervær i Sør-Norge må man i deler av Norge plutselig hanskes med et skikkelig uvær i dag. Det kan bli kraftige vindkast, lyn, torden og haglbyger samt styrtregn, og det er sendt ut gult farevarsel for Sør- og Østlandet.
– Det er spesielt kastevinder og nedbør vi frykter vil gjøre størst skade. Kastevind kan være kraftig nok til å løfte en trampoline opp i luften. Derfor råder vi folk i området å sikre alt av løse gjenstander utendørs så raskt som mulig. Bind fast trampolinen og rydd inn hagemøbler, parasoller, partytelt og grillen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en melding:

Uværet treffer kysten av Sørlandet fredag formiddag, og resten av Sør- og Østlandet i løpet av dagen og kvelden.

Styrtregn kan gi oversvømmelser

Det er etterdønninger fra stormen «Ellen» som fører til dagens uvær. Det forventes styrtregn lokalt i Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud, Telemark, Agder og Vestfold, ifølge Meteorologisk institutt. Også Rogaland kan få styrtregn og mye nedbør i dag.

– Når mange nylig har hatt sydenvær og nær tropenetter er det klart at folk har hatt mye ting ute i hagene, og ikke alle er forberedt på en storm sånn plutselig. Ta en rydderunde før det smeller. Se til at avløpene er åpne slik at regnvannet kan renne vekk fra boligen. Styrtregn pleier ofte føre til oversvømte kjellere, og er du i faresonen bør du sørge for at verdisaker ikke står på gulvet i kjeller eller garasje, sier han.

Sikre båten

Har du båt bør du se til at den er skikkelig sikret før uværet kommer. Hvert eneste år pleier mange båter slite seg i dårlig vær om sommeren. Ofte er ikke båtene sikret godt nok mot de kraftige vindkastene som plutselig kan treffe.

– Har du båten i en båthavn bør du se til at den er skikkelig fortøyd, helst med fire punkter. Det kan også være greit å kaste et øye på resten av båtene i havna, slik at en unngår at båter sliter seg og blir liggende å slå mot andre båter. Husk at det kan komme godt med nedbør, så sjekk at alt er tett, sier Brandeggen.

Ekstremnedbør øker

Det er kun én uke siden det ble registrert over 19.000 lyn i Sør-Norge på ett døgn, og det vil trolig bli mye i dag også. Det anbefales alltid å holde seg innendørs ved lyn- og torden.

Ekstremnedbør med styrtregn har økt kraftig i Norge de siste årene, og ført til tusenvis av vannskader. Forsikringsbransjen registrerte i fjor over 70.000 vannskader til en kostnad av 3,2 milliarder kroner.

– Frekvensen av ekstremnedbør har økt dramatisk de siste årene, trolig som en del av klimaendringene. Som oftest dreier de fleste skadene seg om kjellere som blir oversvømt, tilbakeslag fra avløp der vannet går tilbake til boligen, samt biler som står under vann. Se til at det ikke ligger løv og skitt og andre hindringer der vannet skal renne, og helst ikke parker bilen nær et kumlokk. Faren er stor for overvann, og at veier blir stengt, sier han.

Slik forbereder du deg på uværet:

Løse gjenstander som hagemøbler og trampoliner kan føre til store skader om de blåser av sted i stormen. En ryddejobb i hagen før stormen treffer kan forebygge skader på egen og andres eiendom.

Sørg for å sikre hagemøbler, lekehytter og trampoliner. Rydd derfor hagen/ terrasse/ altan før stormen setter inn.

Sikring av utsatte konstruksjoner og båter.

Bygg under oppføring eller ombygging skal sikres ekstra godt.

Vær obs på at lette konstruksjoner som for eksempel levegger, uthus, garasjer med åpen port, naust og båter i opplag er spesielt utsatt. God forankring kan redusere potensialet for skader.

Vinduer og dører som er utsatt for skader kan dekkes til med kryssfinerplater.

Følg med på nyhetssendinger og værvarsel.

Hold deg innendørs når stormen herjer som verst.

Gjør avtale med naboer eller venner om å holde øye med huset ditt dersom du ikke er hjemme.