september 15

-Karantener virker


Foto via Sarpsborg kommune

Karantene

-Det store smitteutbruddet vi har hatt i Sarpsborg hadde blitt enda større om ikke innbyggerne våre hadde tatt karantene på alvor. Da kunne vi også mistet kontrollen. Det viser viktigheten av at alle følger karantenebestemmelsene.

Dette sier virksomhetsleder og kommuneoverlege Hilde Skyvulstad via Sarpsborg kommunes nettsider:


I løpet av de siste par ukene er det registrert like mange kronasmittede i Sarpsborg som i hele perioden fra mars og fram til da. Rundt 100 tilfeller kan spores tilbake til høytidsfeiringen i et trossamfunn i Skjeberg. Nå går smittetallene ned igjen og både søndag og mandag ble det ikke registrert nye tilfeller. Selv om vi må forvente å få noen flere smittede også i dagene framover, kan det tyde på at det store utbruddet er i ferd med å bli slått ned.

-Har hatt kontroll

-Vi har hatt kontroll på situasjonen hele veien. Men det har vært hektisk, med 25 nye smittetilfeller i løpet av ett døgn på det verste. Mye av kontrollen kan vi takke karantenebestemmelsene for – og ikke minst at innbyggerne har tatt dem på alvor, sier kommuneoverlege Hilde Skyvulstad.

Når én person har fått påvist Covid-19 skal vedkommende i isolasjon, mens alle nærkontaktene skal i karantene. Det vil si alle som den smittede har vært i nærheten av, fra 48 timer før vedkommende fikk symptomer og til vedkommende er i isolasjon.

Det kan med andre ord være snakk om flere døgn og dermed også svært mange nærkontakter. Hvis en person som får bekreftet smitte allerede er i karantene, vil antallet nærkontakter være betydelig færre.

-Det beste virkemiddelet

De som er i karantene skal blant annet ikke gå på jobb, skole eller i barnehage og unngå offentlig transport. De kan gjøre helt nødvendige ærend i butikken og gå tur, så lenge de holder god avstand til andre.

-Karantene er det beste virkemiddelet vi har for å få stanset slike store utbrudd som vi nå har hatt. Vi kan vise til mange konkrete eksempler fra utbruddet der karantene har vært avgjørende, forteller kommuneoverlege Hilde Skyvulstad.

Aktuell link | Sarpsborg kommune | Her kan du lese mer