september 25

Bor du i borettslag? Nå får du laderett


Jubler for lovforslag: Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening og statsråd Nikolai Astrup jubler for at laderett i borettslag nå blir lovfestet foto: Norsk elbilforeningI dag fremmer regjeringen lovforslaget om rett til å sette opp ladepunkt for elbiler i borettslag.

– Dette er en stor seier for alle i borettslag som ønsker seg elbil. Nå er det ingen vei utenom at laderetten blir en realitet, for dette er noe et samlet Storting har ønsket, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening i en melding:

Selve ladeboksen og strømforbruk betaler andelseieren selv, mens utgifter til oppgradering av infrastrukturen betales av felleskapet i borettslaget.
Endringen vil gjøre ladelivet lettere for elbilister
– Vi har fått mange henvendelser fra folk som enten har elbil eller som ønsker å kjøpe seg elbil, men som ikke får lov til å sette opp lading i borettslaget sitt, sier Bu.

Så endringen i borettsalgsloven er viktig for å få fart på utbyggingen av ladeinfrastruktur i landets 8 700 borettslag, slik at hele Norge kan bli ladeklart.
– Skal vi nå målet om kun salg av utslippsfrie nye biler i 2025, må alle ha tilgang på å lade hjemme, uavhengig av hvor de de bor. Bare slik kan elbiler bli for alle, understreker Christina Bu.

Fakta om laderetten i borettslag:

Laderett for elbil ble forslått i 2017 i et representantforslag på Stortinget fra SV og Venstre, etter innspill fra Elbilforeningen. Et enstemmig Storting støttet forslaget.


Ideen om å gi beboere i borettslag og sameier laderett kom opprinnelig fra Carl Anton Stenling, styremedlem i Oslo og Akershus elbilforening, etter inspirasjon fra California, som har en tilsvarende bestemmelse.


Nå skal lovproposisjonen behandles på Stortinget. Forslaget er ventet å komme over nyttår.