november 11

-Hjelp oss å rydde parafinvoks fra strendene


Store mengder parafinvoks er blitt observert langs kysten i Ytre Oslofjord. Nå trenger Fredrikstad og Hvaler kommune hjelp til opprydning og kartlegging av omfanget opplyser Fredrikstad kommune på sine nettsider:


— I løpet av de siste dagene har store mengder parafinvoks blitt observert langs kysten i Ytre Oslofjord og nedover langs svenskekysten. Vi ser at parafinvoksen løser seg opp i mindre biter og også slås i stykker av fugl. For å få dette fjernet må det derfor handles raskt, sier Therese Ramberg Sivertsen, naturforvalter i Fredrikstad kommune.


Parafinvoks er parafin i fast form. Parafinvoks brukes til fremstilling av stearinlys og skismøring, til impregnering av lær, tekstiler, papp og papir og til elektrisk isolasjon. Det er fortsatt usikkerhet om hva som er kilden til parafinvoksen som har skylt inn på våre streder.

— Vi er allerede i gang med opprydningen, men vi trenger også hjelp fra frivillige i ryddearbeidet og for å kartlegge omfanget, sier Sivertsen. Hun oppfordrer folk til å benytte seg av kommunens ryddekart for å se hvor parafinvoks kan leveres for avhenting. Videre ønsker de at funn av parafinvoks registreres, dette gjøres i en egen kartløsning.


Slik rydder du parafinvoks

I ryddekartet kan du finne hentepunkter for sekker/poser med parafinvoksen du har samlet inn og sende hentemelding til Skjærgårdstjenesten.

Det er sekker tilgjengelig i ryddekasser på Slevik og Foten. På Servicetorget i rådhuset kan man hente sekker og hansker

I ryddekartet kan du også se alle registreringer av parafinvoks.

Når du rydder parafinvoks må du bruke hansker da det kan være annen forurensing på voksen etter å ha blitt transportert i vannet. Prøv å få minst mulig annen søppel i posen med parafinvoks.Foto via Fredrikstad kommune