november 14

Smittevernråd ved reiser innenlands


Reiser fra områder med mye smitte i Norge medfører risiko for spredning til innenlandsområder med lite smitte. Helsemyndighetene oppfordrer derfor reisende fra områder med høy forekomst til å være særlig forsiktige de første 10 dagene etter ankomst.


Få varsel om endringer

Regjeringen fraråder nå unødvendige reiser innenlands. Men de viktigste reisene, som å reise hjem til jul, kan være en nødvendig reise for den enkelte skriver FHI i en artikkel :

I noen områder av Norge, slik som i Oslo og Bergen, er det nå mye pågående smitte. Samtidig er det mange kommuner som knapt har hatt noe smitte.


− Reiser fra et område med mye smitte til et område med lite smitte utgjør en risiko for spredning – uavhengig av om man krysser en landegrense, sier overlege Trude Arnesen ved Folkehelseinstituttet.
− I slike tilfeller må du huske på at du de første 10 dagene etter reisen har høyere risiko enn de rundt deg for å være smittet, selv om du føler deg helt frisk, forklarer Arnesen.

− Vi er særlig redd for smitte til de eldste og til de som er i risikogruppene, sier hun.


Folkehelseinstituttet anbefaler følgende forholdsregler i 10 dager etter reiser i Norge fra et område med mye smitte til et område med lite smitte:

Redusere antall kontakter.

Hold 2 meters avstand til personer i risikogruppen. 

Vær særlig nøye med hånd- og hostehygiene.

Vær særlig oppmerksom på symptomer.

Ha lav terskel for å teste deg hvis du får symptomer eller tror du kan har vært utsatt for smitte.

Og før du reiser; tenk over hva du skal gjøre dersom du blir syk og må isolere deg, eller dersom du må i karantene.

Se også Smittevernråd for reise

Helsenorge.no finner du utfyllende smittevernråd ved reise og ferie i Norge, blant annet om flyreiser, reiseråd til risikogrupper og deres pårørende og anbefalinger for offentlig transport.