desember 02

3 av 4 nordmenn spiser julegrøt i desember


Foto via Opplysningskontoret for Meieriprodukter


Julegrøt er en av julas sterkeste tradisjoner. En ny undersøkelse viser at 3 av 4 nordmenn spiser risengrynsgrøt i løpet av julemåneden desember. Halvparten av oss tjuvstarter med julegrøten før selve julen kommer, og lille julaften er den største dagen.


Etter hvert som jula starter tidligere, har også julegrøten blitt en del av adventstradisjonene. Det å møtes i løpet av adventstiden og spise julegrøt sammen har blitt en hyggelig tradisjon for mange.

Grøten har dessuten historiske røtter i julefeiringen.
«Folk flest begynte å spise risengrynsgrøt på julaften rundt midten av 1800-tallet opplyser Opplysningskontoret for Meieriprodukter i en melding:

Før dette var risengrynsgrøten mest for de bemidlede som hadde tilgang på ris, men med årene har risengrynsgrøten blitt en viktig del av julen for de fleste av oss», sier Ida Berg Hauge, direktør for Opplysningskontoret for Meieriprodukter.


Yngre spiser i større grad julegrøt enn det eldre gjør, og de spiser vanligvis også julegrøt flere ganger i løpet av desember. Det er begrenset hvor mange som kan samles denne jula, men Berg Hauge er overbevist om at de fleste vil opprettholde tradisjonen med julegrøt også i år:

«I år er det viktigere enn noen gang å bevare tradisjonene, og julegrøten skal smake som den alltid gjør, med ris, melk, strø av kanel og sukker og et stort smørøye i midten. Og så må man ikke glemme mandelen i grøten og spenningen om hvem som stikker av med den».


Blir det grøtrester til overs kan man bruke disse til bla. å lage riskrem eller rislapper.