desember 05

Debutant nominert til P2-lytternes romanpris


Finalister i NRKs litteraturkåring. Ida Fjeldbraaten Foto via A. Granberg/Blunderbuss – og T. Renberg / Marie von Krogh


Debutant Ida Fjeldbraaten er nominert til P2-lytterenes romanpris sammen med blant annet Tore Renberg skriver Cappelen Damm i en melding:


Fjeldbraaten debuterte med den kritikerroste romanen Jerv tidligere i mai. Tore Renberg er nominert for romanen Tollak til Ingeborg som har høstet svært gode anmeldelser og som ble kronet med årets Bokhandlerpris.

Begge romanene ble valgt ut av NRKs fagjury blant seks nominerte og fagjuryen skriver følgende om Fjeldbraatens roman:

«Forfattar Ida Fjeldbraaten er oppteken av det dyriske i mennesket og mennesket i dyret i romanen Jerv. Romanen utforskar dyreparken som overskotsfenomen. Kva skjer på ein slik stad når samfunnet utanfor bryt saman?»


Det er sjelden vare at en debutant nomineres til prisen og det var en svært overrasket og glad forfatter som mottok nyheten om nominasjonen:


– Dette var en veldig overraskende, men helt fantastisk beskjed å få. Jeg er så stolt av den lille jerveboka mi! Det er en ære å være nominert blant forfattere jeg setter svært høyt og det blir utrolig spennende å følge diskusjonen til juryen i månedene fremover.


Hun ble tidligere i år tildelt litteraturprisen Fredrik Halvorsens legat for sin debut.


Jubilant og bokhandlerprisvinner

Mens Fjeldbraaten debuterte som forfatter i år, er det 25 år siden Tore Renberg utga sin første bok. Årets roman, Tollak tiil Ingeborg, som utkom i september har vært en suksess fra ende til annen. Med kritikerros, Bokhandlerpris og opplag på godt over 30.000 eksemplarer viser Renberg at han fortsatt holder et høyt, litterært nivå og når ut til svært mange lesere.

Nå er han altså nominert av NRKs fagjury for å ha skrevet en av årets aller beste bøker:
«Tollak er eit stort, innestengt nei til urbanisering, digitalisering, pragmatiske justeringar, media, kafebesøk, uforpliktande smalltalk og oppløysing av familieband. Blant anna. Det einaste som kan rokke han, er kjærleiken. «Tollak til Ingeborg» er ei verdig feiring av Tore Renberg sine 25 år som forfattar.»


Vinneren kåres i februar

NRKs egen litteraturkåring, «P2-lytternes romanpris», er den eneste i Norge der juryen diskuterer seg fram til en vinner for åpen mikrofon. Jurymedlemmene er valgt ut blant vanlige lesere som har søkt om å delta. De skal kåre vinneren den siste uken i februar 2021.