desember 21

Ny Smittestopp-app klar for nedlasting

Den nye Smittestopp-appen er tilgjengelig i Apple AppStore og Google Play opplyser FHI i en artikkel:


Den nye appen er en helt annen versjon enn appen som ble publisert i vår. Den bruker vesentlig mindre batteri, og det er ingen som kan se hvem du er, hvor du er eller hvem du møter. Appen er også basert på åpen kildekode.


– Smittestopp vil gi brukeren en ekstra trygghet ved at man raskt kan få varsel om man har vært i nærheten av noen som er smittet. Man kan også raskt varsle andre om man selv er smittet, sier assisterende direktør ved FHI, Gun Peggy Knudsen.


Ingen kan se om du melder smitte

Hvis en person med koronavirus gir beskjed gjennom Smittestopp, får du melding hvis du har vært i nærheten av vedkommende. Hvis du selv blir smittet, kan du gjøre det samme. Dermed kan appen være med på å hindre at flere blir syke.


Verken du eller noen andre får vite hvem det gjelder, bare at du har vært i nærheten av noen som er smittet.


Åpen utviklingsprosess

Utviklingen av Smittestopp har vært en åpen prosess der alle som har vært interessert har hatt anledning til å følge med. Blant annet har FHI offentliggjort appens kildekode. En rekke eksterne aktører har både fulgt prosessen tett, og kommet med innspill til FHI underveis.


– Vi har hatt stort fokus på personvern. Denne løsningen følger retningslinjer fra EU på hvordan slike løsninger skal bygges, sier informasjons-sikkerhetsleder Pål Solerød i FHI.


Informasjon på ulike språk

FHI ønsker å nå hele befolkningen, og det er viktig å også nå frem til innvandrere og ungdom.
Trenger du informasjon på andre språk? Se Informasjonsskriv og plakater på ulike språk om Smittestopp.


Les om appen på Helsenorge.


Universell utforming-fiks i farta

Vi oppdaget forrige uke enkelte feil i appen rundt universell utforming, blant annet at logoen til FHI ikke blir lest opp for de som ser dårlig. Dette ble kjent etter en gjennomgang av appens universelle utforming. Vi kommer snart med en fiks av denne feilen.

Hva med den den gamle appen?

Du kan slette den gamle Smittestopp-appen hvis du fremdeles har den på telefonen. Den har ikke hatt noen forbindelse med server og ingen funksjon etter at den ble stoppet i juni.