desember 23

Sykehjem på Østlandet får koronavaksine først


Beboere på sykehjem i sju østlandskommuner får koronavaksinen først – allerede i romjula. Senere går det slag i slag etter en bestemt prioriteringsrekkefølge opplyser FHI i en artikkel:


De første 10.000 dosene fra vaksineprodusenten BioNTech og Pfizer er ventet til Norge 26. desember, og vaksinasjon vil starte i romjula. Det er klart etter at mRNA-vaksinen ble endelig godkjent av EU-kommisjonen den 21. desember. Norge får sine vaksiner samtidig med de øvrige landene i EU/EØS, etter en fordelingsnøkkel basert på folketallet.

Sju østlandskommuner først ute

De første vaksinedosene går til sju kommuner på Østlandet. Og det er beboere på sykehjem som er prioritert.


Dette er kommunene som tilbyr de første vaksinedosene:

Stange
Hamar
Ringsaker
Sarpsborg
Fredrikstad
Hvaler
Oslo

De første dosene kommer fra Belgia til Oslo-området. Det ble tidligere klart at Oslo kunne starte vaksineringen allerede i romjula.

– De seks andre kommunene ble valgt fordi de er i nærheten av hovedstaden og fordi de i likhet med Oslo har hatt et stort smittetrykk, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet.


De andre kommunene følger etter

I romjula mottar Norge ytterligere 35.000 doser fra BioNTech og Pfizer, og deretter vil det ukentlig komme rundt 40.000 doser fra denne vaksineprodusenten. Også disse vaksinedosene vil bli distribuert jevnt etter folketall. De vil bli sendt til de regionale lagringsstedene rundt om i landet, og vaksinene vil blir distribuert derfra videre til kommunene.


Vaksinen vil bli gitt i to doser med minst tre ukers mellomrom. Den første uken etter nyttår vil vaksinasjon starte i de kommunene som er klare for det, og deretter vil Folkehelseinstituttet levere vaksiner ukentlig.


I tillegg til vaksinen fra BioNTech og Pfizer vil det etter alle solemerker komme vaksiner også fra andre produsenter, men de vaksinene er ennå ikke godkjent i Europa. Neste vaksinesøknad, fra legemiddelfirmaet Moderna, skal behandles av det europeiske legemiddelverket, European Medicines Agency (EMA) den 6. januar.


Også disse fire vaksinekandidatene har avtale gjennom EU/EØS, men også de krever godkjenning før de er aktuelle å ta i bruk: Oxford/AstraZeneca, Curevac, Sanofi/GSK og Johnson & Johnson.


Deretter vaksineres andre eldre

Etter at beboere i sykehjem er vaksinert, får de eldste blant oss tilbud om vaksinen. Vaksinen tilbys etter denne prioriteringsrekkefølgen: