desember 29

Kalkun er nordmenns favoritt på nyttårsaften

Foto via MatPrat


Kalkun står på bordet for 1 av 3 nordmenn på nyttårsaften. Men én landsdel skiller seg ut. Kan du gjette hvilken spør MatPrat i en artikkel:

Kalkun har blitt en relativt utbredt middagstradisjon på nyttårsaften over størstedelen av landet, og 1 av 3 oppgir at de spiser dette på nyttårsaften. Det viser årets juleundersøkelse fra MatPrat utført av YouGov.


Men det er én landsdel der kalkunen ikke når opp – nemlig på Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt som tradisjonsmat, at det ikke holder å spise det på julaften – det hører med på nyttårsaften også.


– Pinnekjøttet har sterke tradisjoner på Vestlandet, men er en svært populær rett også i resten av landet på nyttårsaften, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen. Men de som setter aller størst pris på pinnekjøttet, er uten tvil vestlendingene:

– På Vestlandet er det 45 % som har pinnekjøtt på menyen også på nyttårsaften.


Flest spiser kalkun

Kalkun er den mest populære nyttårsmiddagen for oss nordmenn, og 33 % sier de spiste kalkun på nyttårsaften i fjor. Pinnekjøtt kommer på andreplass med 17 %, og på tredjeplass kommer ribbe med 8 %.
– Det er jo stor stas å sette en hel fugl på bordet, sier MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen.


Hun skjønner godt at kalkunen er blitt nordmenns nyttårsfavoritt:


– Gir du kalkunen litt kjærlighet med pensling og lav temperatur i ovnen, oppnår du et smakfullt og saftig resultat, avslutter hun.