januar 21

Slik blir VM-vinteren 2021 på NRK


Programlederne i årets Vinterstudio, Andreas Hagen, Ida Nysæter Rasch og Emil Gukild lover store øyeblikk av spenning, entusiasme, glede og skuffelser, selv i en VM-måned under strenge smittevernstiltak og med arenaer uten publikum. FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD / NRKEtter en helt spesiell sesong er årets tre verdensmesterskap knyttet til større spenning enn noen gang før. Hvordan har den uforutsigbare koronasituasjonen påvirket Norges beste utøvere opp mot vinterens viktigste mesterskap spør NRK i en pressemelding:
Hvor står egentlig Therese Johaug sammenliknet med sine internasjonale konkurrenter? Kan skiskytter Sturla Holm Lægreid toppe sin enorme gjennombruddssesong med VM-gull?


Dette er blant noe av det vi får svaret på under de tre viktigste verdensmesterskapene i vinter.
Mellom 8. februar og 7. mars leverer NRK direktesendinger på alle konkurransedager fra de tre store mesterskapene i alpint, skiskyting og ikke minst VM i nordiske grener.

I årets Vinterstudio sitter programlederne Emil Gukild, Ida Nysæter Rasch og Andreas Hagen klare for å veksle på å gi oss VM-studio på dagtid og VM-kveld senere på dagen gjennom fire intense VM-uker.
Hver dag i hele perioden får de besøk av NRK Sportens faste ekspertkorps og mange andre inviterte gjester, mens noen av våre flinkeste folk er på plass i felten for å fange øyeblikkene til våre beste kvinner og menn i slalåmbakken, hoppbakken, langrennssporet og på standplass.


Koronapreget VM-oppkjøring

Mens det nettopp ble klart at VM i friski og snøbrett i Canada er lagt på is på grunn av den usikre koronasituasjonen, er det fortsatt mye som står på spill for våre beste utøvere i alpint, skiskyting, langrenn, hopp og kombinert.


VM-vertskapet i Vinterstudio er aller mest spente på hvordan de norske utøverne vil gjøre det i verdensmesterskapet i nordiske grener i Oberstdorf:


– Det har sjelden vært vanskelig å spå utfallet av et ski-VM. De norske langrennsutøverne har jo holdt seg hjemme mesteparten av sesongen, så det blir høyinteressant når Johannes Høsflot Klæbo og de andre skal måle krefter med Aleksandr Bolsjunov, mens Therese Johaug skal få testa seg mot Frida Karlsson og resten av den internasjonale eliten, sier Gukild.


Dette skjer på NRK i VM-måneden:


8. Februar – 21. februar: VM i alpint i Cortina, Italia.


Inngangen til VM i alpint er utfordrende, med store skadeproblemer i den norske troppen, men det er likevel store forventninger til både Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersen, mens Ragnhild Mowinckel er det største VM-håpet på kvinnesiden.

NRKs kommentatorer og eksperter:

Thomas Lerdahl og Marius Arnesen kommenterer alpint.

Ekspertkommentator Kjetil A. Aamodt og analyseekspert Lars Elton Myhre er med fra studio i Oslo.

10. februar – 21. februar: VM i skiskyting i Pokljuka, Slovenia.

Stjerneskuddet Sturla Holm Lægreid kommer til sitt første VM med store forventninger på sine skuldre. Det samme gjelder som alltid Johannes Thingnes Bø, broren Tarjei Bø og Johannes Dale.
Marte Olsbu Røiseland håper å bli VM-dronning også i år, men kan forvente seg tøff konkurranse fra både lagvenninne Tiril Eckhoff og internasjonale konkurrenter.

NRKs kommentatorer og eksperter:

Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde kommenterer skiskyting.

Emil Hegle Svendsen er med som ekspertkommentator fra studio i Oslo, mens Liv Grete Skjelbreid er på plass i Pokljuka sammen med reporter Malin Jørnholt.


24. februar – 7. mars: VM i nordiske grener i Oberstdorf, Tyskland.

Ikke bare langrennsutøverne har store forventninger på sine skuldre i årets verdensmesterskap i nordiske grener.

På kvinnesiden i hopp er Maren Lundby nok en gang gullfavoritt, men hopputøveren har deltatt i ekstra få konkurranser i forkant av VM på grunn av pandemien.

Halvor Egner Granerud, sesongens store komet i hoppbakken, kan ta revansje etter at verdensmestertittelen i skiflyging glapp med et halvt poeng.

Gyda Westvold Hansen kan bli historisk når kvinnene for første gang skal kjempe om VM-medaljer i kombinert, mens Jarl-Magnus Riiber fortsatt er den store favoritten på herresiden i samme gren.