januar 31

Mutert virus påvist i Sarpsborg

På bildet – ordfører i Sarpsborg Sindre Martinsen-Evje.


Mutert virus påvist i Sarpsborg

Ett tilfelle av mutert virus er påvist i Sarpsborg. Minst 11 personer i Sarpsborg kan være smittet i dette utbruddet. Kommunen jobber nå med utbredt smittesporing og testing opplyser kommunen på sine nettsider:-Det er ikke overraskende at det muterte britiske koronaviruset nå også er påvist i Sarpsborg. Nå jobber vi med å få en best mulig oversikt, sier virksomhetsleder helse i Sarpsborg kommune, Karianne Jenseg Bergman.


Det var 25. januar at vedkommende fikk bekreftet koronasmitte. Folkehelseinstituttet tar stikkprøver av positive tester og gjennomfører utvidet analyse av disse for å påvise den muterte britiske varianten. Lørdag kveld fikk Sarpsborg kommune beskjed om at denne stikkprøven påviste mutert virus.


-God oversikt

-Vi har allerede en god oversikt over det konkrete smittetilfellet og ser at det er smittede både blant nærkontaktene og deres nærkontakter igjen. Til sammen er det så langt 11 tilfeller der det er sannsynlig at det muterte viruset er årsaken, sier Karianne Jenseg Bergman.


Det konkrete tilfellet har foreløpig ukjent smittekilde og kan derfor ikke spores tilbake til utbruddene i Nordre Follo. Smittetilfellet har trolig ingen sammenheng med utbruddet som kom etter kampen i Sparta Amfi i romjula. De siste dagene har det også vært noen smittetilfeller på Lande barneskole, men så langt er det ingen kobling til utbruddet med det muterte viruset.


Andre regler

Det er andre regler for hvordan kommunen går fram når det er et mutert virus. Alle husstandsmedlemmer til nærkontakter skal i karantene og alle nærkontakter skal testes, uavhengig av symptomer. De skal testes når de går inn i karantenen hvis det blir oppdaget tidlig og alltid på slutten av karantenen, tidligst dag 7. Dette for å redusere ytterligere spredning.

Smittesporerne i Sarpsborg kommune ringer søndag til alle berørte nærkontakter og setter opp tester fortløpende.


Moss, Indre og Halden

Sarpsborg samarbeider tett med Folkehelseinstituttet og nabokommunene i denne saken. Det er nå også påvist mutert virus i Moss, Indre Østfold og Halden. I sistnevnte by er det påvist mutert virus i utbruddet i ishockeylaget Comet, der det også er fire personer fra Sarpsborgs som er smittet. Det er foreløpig ikke påvist at noen av de fire fra Sarpsborg er smittet av det muterte viruset.

Den muterte britiske virusvarianten fører ikke til mer alvorlig sykdom. Men studier viser at den er 40-70 prosent mer smittsom enn det vanlige koronaviruset.

Nye tiltak?

-Det aller viktigste tiltaket nå er smittesporingen og testingen av nærkontakter. Om dette som nå skjer vil føre til nye tiltak for befolkningen i Sarpsborg, er for tidlig å si. Det skal være et nytt møte med Folkehelseinstituttet og et nytt møte i kommunens kriseledelse søndag ettermiddag. Vi vil gå ut med mer informasjon så snart som mulig, søndag ettermiddag eller kveld, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

—-

aktuell link | Sarpsborg kommune