februar 10

Nytt digitalt førerkort- og kjøretøysystem gir over seks milliarder kroner i samfunnsnytte


Digitalt førerkort er bare en av mange nye digitale tjenester som har sett dagens lys de siste årene som en del av Autosys. Foto: Edvard Andersen / Samferdselsdepartementet


– Autosys er et av de større IKT-prosjektene i statlig regi. Med dette systemet har vi fått en moderne løsning for å håndtere data om alle kjøretøy og førerkort. Dermed er hverdagen blitt enklere for forbrukere, for bilforhandlere, og for etatene som administrerer kjøretøyparken. Samtidig sparer samfunnet over seks milliarder kroner.

-Det kaller jeg en digital suksesshistorie, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en melding:


De siste årene har det skjedd en aldri så liten digital revolusjon for alle som har, eller arbeider med kjøretøy. Sakte, men sikkert, har det nye førerkort- og kjøretøysystemet Autosys blitt rullet ut, leveranse for leveranse gjennom seks år.

Til sammen utgjør det nye systemet grunnlaget for Statens vegvesens selvbetjeningsløsninger, bransjeløsninger, og saksbehandlerløsninger innenfor trafikant- og kjøretøyområdet. Blant annet bidrar det til kjøp og salg av kjøretøy, omregistreringer, bompenger, forsikringer, skatter og avgifter, kjøretøykontroller og håndtering av førerkortopplysninger.


Erstatter 40 år gammelt system

– Det var på tide å oppgradere et 40 år gammelt system. Med det nye systemet sparer både samfunnet, bilforhandlere og ikke minst forbrukere både tid og ressurser. Når Statens vegvesen anslår den samfunnsøkonomiske nytteverdien til så mye som seks milliarder kroner, er det fordi løsningen gir enklere saksbehandling, større grad av likebehandling, økt sikkerhet og forebygging av kriminalitet knyttet til registrering av kjøretøy.

Autosys gir sømløse registreringshandlinger mellom privatpersoner, profesjonelle aktører og offentlige myndigheter med høy kvalitet og redusert ressursbruk, sier Hareide.Hvert år skifter rundt 1,2 millioner kjøretøy eier. Over 93 prosent leverer salgsmelding på nett. Og det finnes mer enn 11 millioner eksisterende og historiske kjøretøy i kjøretøyregisteret. Det blir gjort om lag 300 millioner oppslag og transaksjoner i Autosys årlig. Verdien av transaksjonene som bygger på data fra Autosys, er beregnet til 300 milliarder kroner.

For den enkelte kjøretøyeier og forhandler, innebærer løsningen at de aller fleste handlinger knyttet til eierskifte og omregistrering av kjøretøy nå kan utføres elektronisk, uten at du trenger å møte opp på en av Statens vegvesens trafikkstasjoner.


Følgende tjenester kan du nå få utført digitalt hos Statens vegvesen:


Førerkort og føreropplæring

Bestill nytt førerkort, fornye førerkort og melde tap av førerkort

Sjekk førerkort og førerkort-API

Søknad om førerkort og se status søknad

Digitalt førerkort på app for mobil og nettbrett

Kjøreskolene kan bestille time til oppkjøring for sine elever

Bevis for rett til øvelseskjøring

Finn godkjent trafikkskole

Påmelding informasjonsmøte om øvelseskjøring

Påmelding kurs 65 pluss


Kjøretøy

Kjøretøyopplysninger

Finn kjøretøyets eier, og sjekk andres kjøretøy

Oversikt over egne kjøretøy

Sjekk frist for EU-kontroll

Tilhengerkalkulator

Salgsmelding og omregistrering

Bestill vognkort og last ned midlertidig digitalt vognkort

Finn godkjent verksted

Nybilvelger

Kravveileder

Bestill kjøretøykontroll

Bestill skilt, bestill prøveskilt og søk om personlig bilskilt

Bil og henger (app for mobil/nettbrett)


Flere nye

Nå er prosjektet i gang med siste leveranse, som inneholder blant annet flere nye selvbetjeningsløsninger og løsninger som gjør det mulig for tredjeparter å utvikle egne tjenester med data fra kjøretøyregisteret. Når dette prosjektet avsluttes 25. juni 2021, markerer det slutten på et av Norges største statlige IKT-prosjekter.