februar 25

-Kutt matsvinn – rydd kjøleskapet hver torsdag

Foto via Opplysningskontoret i frukt og grønt.


Stadig flere er opptatt av å ta vare på jorda. Bærekraft er blitt et ord vi hører igjen og igjen – og mange, spesielt yngre forbrukere er opptatt av hvordan de selv kan bidra til å redde verden litt. En god start er å unngå matsvinn hjemme – det er bra for både miljøet og for egen økonomi beskriver Opplysningskontoret i frukt og grønt i en melding:

-Det er utrolig tilfredsstillende å lage mat på «tomt kjøleskap» og samtidig få vasket ut av grønnsakskuffen og gjort klar for nye friske varer til helgen, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret i frukt og grønt.


Matsvinn oppstår når spiselig mat kastes eller brukes til noe annet enn menneskemat. En tredjedel av mat som produseres i verden blir aldri spist fordi maten blir ødelagt og kastet. Det er blitt gjort en stor innsats for å redusere matsvinnet i flere ledd. Satsingen på å redusere matsvinn har vært viktig og vellykket i butikkene med nedprising av varer som snart går ut på dato som et viktig tiltak, men fortsatt er det hjemme vi alle kan gjøre mest.


En forbrukerundersøkelse fra 2020 viser at det er «gryterester», grønnsaker og frukt som ligger høyest på listen over mat folk har kastet siste uken.[1]
Grønnsaker og frukt er levende produkter som tørker ut hvis de ikke pakkes godt inn i kjøleskapet, så det er smart å ta en ukentlig gjennomgang av grønnsakskuffen.


Innfør «restetorsdag»!

– De aller fleste opplever å ha rester av både råvarer og middagsrester i kjøleskapet som bare blir stående og til slutt kastet. Det er ingen god følelse. Se på det som en morsom utfordring å lage noe godt av restene, oppfordrer Byermoen.


Det aller meste passer i en omelett eller en suppe. En halv løk, et par litt myke gulrøtter, en dusk med brokkoli eller en skalk med kål kan by på uante muligheter. Kokte poteter kan også få nytt liv i en omelett, eller en deilig lunsjsalat sammen med løk eller purre og tomater, eller andre gode rester du finner i kjøleskapet ditt.