februar 25

Risiko-adferd irriterer oss mest i trafikken

Foto via NAF


Farlige forbikjøringer, manglende blinklys og mobilbruk topper listen over ting vi irriterer oss over i trafikken, viser en fersk undersøkelse utført av TNS Kantar for medlemsorganisasjonen NAF.

– Denne typen kjøring er ikke bare irriterende for andre i trafikken, den er også trafikkfarlig, sier senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal i en melding:En av tre irriterer seg over mobilbruk, nær halvparten svarer at manglende bruk av blinklys er et irritasjonsmoment, og på topp finner vi farlige forbikjøringer som hele 58 prosent finner irriterende.


– Det er andre bilisters farlige kjøring som får det til å boble av irritasjon, kommenterer Sødal.


Litt overraskende er det at hverken fotgjengere som går på rødt, syklister eller elbiler i kollektivfeltet er noe særlig kilde til frustrasjon i trafikken. Derimot er manglende avstand til bilen foran, råkjøring og kjøring under fartsgrensen noe som vil utløse irritasjon hos andre på veien.


– Gjengangeren i hva som irriterer mest er rett og slett andre bilisters risikokjøring. Det som oppleves som farlig er bilistene ganske samstemte om, sier NAF-rådgiveren.


Han har noen gode råd til bilister på vei til eller fra vinterferie i disse dager:

– Bilen brukes av de fleste som skal på vinterferie og på utfartsdager kan det lett bli kø. Da er det viktig å ikke stresse, puste med magen og holde deg i køen, sier Sødal. – Vil du unngå kø er det lurt å utsette avreisen for å unngå toppene når det er mange på veien, fortsetter han.


Selv uten kø er det ofte tett trafikk i ferietiden. Da er det også lurt å følge trafikken og ikke gjøre farlige forbikjøringer.


– Det er utrolig lite man tjener på å kjøre forbi når det er tett trafikk. Litt for høy fart er også langt mindre tidsbesparende enn mange tror. Kjører du i 90 kilometer i timen i 80-sonen sparer du skarve 50 sekunder per mil, sier Nils Sødal. – Det er viktigere å komme vel frem dit man skal enn å ta sjansen på å spare litt tid, avslutter han.