mars 10

De siste årene har politiet registrert en økning i antall barn som selger egenproduserte seksualiserte..


De siste årene har politiet registrert en økning i antall barn som selger egenproduserte seksualiserte bilder og filmer av seg selv på internett.


Det er straffbart å kjøpe seksualiserte bilder og videoer som viser barn under 18 år. Kontakten mellom den fornærmede og gjerningspersonen opprettes som regel på ulike digitale plattformer og nettsider. Delingen av materialet skjer i hovedsak over Snapchat og til betaling brukes ofte betalingsløsningen Vipps opplyser Kripos i en artikkel:Dette er saker som det er vanskelig å avdekke da mange av de fornærmede ikke anser seg selv som ofre. De fornærmede er som oftest jenter i alderen 13-16 år og mange av disse har åpne profiler på sosiale medier og generelt et ukritisk forhold til sin bruk av internett.

Gjerningspersonene er i hovedsak menn og eldre enn de fornærmede. Mange er kjent for politiet fra før, flere med seksuallovbrudd.


– Det som innledningsvis oppleves som spennende og en lett måte å tjene penger på vil i noen tilfeller eskalere til seksuell utpressing eller salg av fysiske seksuelle tjenester. Dette kan bli en stor psykisk belastning for den fornærmede, sier avsnittsleder Helge Haugland ved Etterretningsavsnittet under Seksjon for internettrelaterte overgrep.
Råd til foresatte:

Snakk med ungdommene om salg av nakenbilder og mulige konsekvenser.

Følg med på betalingstjenester og legg merke til betalinger fra ukjente personer.

Får du mistanke – snakk med den det gjelder.Vær ærlig om hva du har observert.

Husk at det kan være en annen forklaring enn det du tror.

Mange sier ikke ifra om at de er kommet i en vanskelig situasjon i frykt for straff og sinte foresatte.

Kontakt politiet dersom det kommer fram at noe straffbart har skjedd.

Dette er særlig viktig ved mistanke om tvang og trusler.