mars 15

God start for ny injeksjonsklinikk

Foto via sykehuset Østfold


På nyåret åpnet øyeavdelingens injeksjonsklinikk i Moss. Der skal 10000 pasienter få behandling for øyesykdommen våt AMD i 2021 opplyser sykehuset på sine nettsider:

– Med ny injeksjonsklinikk har vi fått lokaler som er skreddersydd for behandlingstilbudet samt har plass for videre vekst. Det gir optimale arbeidsforhold for oss som jobber her, og trygge og gode omgivelser for pasientene, sier avdelingssjef Oddbjørn Bjordal i øyeavdelingen i Sykehuset Østfold.Injeksjonsklinikken holder hus vegg-i-vegg med vestibylen i Sykehuset Østfold Moss i lokaler som tidligere var brukt til arkiver. Etter flere år med planlegging og bygging, ble lokalene tatt i bruk i januar i år. Etter noen måneder med drift er avdelingssjefen godt fornøyd med utvidelsen.

– Lokalene har vist seg å fungere slik vi har planlagt og tilbakemeldingene fra pasienter og fagfolk er gode, sier Bjordal.

Eksplosiv vekst

I injeksjonsklinikken gis det behandling til pasienter med øyesykdommen AMD. AMD står for aldersrelatert maculadegenerasjon og er en øyesykdom der den gule flekken (macula) sentralt i netthinnen er svekket.

– AMD er en svekkelse av skarpsynet, og er den vanligste årsaken til sterk synshemning hos personer over 50 år, men den finnes også blant yngre personer. Mer enn hver 10. person over 70 år i Norge har mistet lesesynet av AMD, sier Bjordal.

Det finnes to typer AMD, en tørr og en våt, der den tørre er den vanligste. Behandlingen av våt AMD ble revolusjonert på midten av 2000-tallet da en tok i bruk såkalte VEGF-hemmere. Et biologisk legemiddel som injiseres i øyet. Denne behandlingen har vist seg svært effektiv i å bremse eller stoppe sykdomsutviklingen. I noen tilfeller ser man også at man kan reversere deler av synstapet.

– I 2021 vil vi sette 10 000 slike injeksjoner. For ti år siden var tallet 250. Veksten har vært formidabel og den vil fortsette med en aldrende befolkning, sier Bjordal.

Pasientene må jevnlig gå til behandling med 4 til 12 uker i mellom, og behandlingsforløpet kan vare livet ut.

——

aktuell link | sykehuset Østfold